Annons
NEW YORK: TWITTER RUSAR I FÖRHANDELN PÅ MUSKS ÄGARINTÅG

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De ledande börserna i New York såg ut att gå mot oregelbunden öppning på måndagen efter att ha avslutat föregående vecka svagt upp. Att Elon Musk har gjort intåg i Twitters ägarlista fick mikrobloggsaktien att stiga kraftigt i förhandeln.

Med cirka 45 minuter kvar till börsöppning var terminen för Dow Jones industriindex oförändrad. För det bredare S&P 500 låg terminen på plus 0,1 procent och för teknikorienterade Nasdaq 100 noterades en uppgång på 0,2 procent. I fredags steg S&P 500 med 0,3 procent.

Under helgen har Ryssland anklagats för krigsbrott i staden Butja, nära Kiev, vilket har fördömts av USA och flera europeiska länder. Det har också kommit signaler om att EU förbereder nya sanktioner mot Ryssland.

"Trots bristen på framsteg i förhandlingarna i Ukrainakriget fortsätter världens börser att hålla humöret uppe. Efter en svängig dag stängde USA-börserna upp med en knapp halvprocent i fredags. Ryska trupper verkar ha dragit sig tillbaka från flera områden runt Kiev men nu kommer mycket allvarliga uppgifter och bilder som visar att Ryssland kan ha begått krigsbrott", skrev SEB i ett morgonbrev.

Twitter rusade 20 procent i förhandeln. Elon Musk har köpt drygt 73 miljoner aktier i mikrobloggsbolaget, motsvarande 9,2 procent av aktiekapitalet, enligt inrapportering till SEC.

Tesla levererade 310.000 bilar under det första kvartalet 2022. Utfallet, som var ett nytt rekord, var dock sämre än vad analytikerna hade förväntat sig, enligt CNBC. Aktien var ändå upp 0,7 procent.

Kaffekedjan Starbucks har beslutat stoppa det planerade aktieåterköpsprogram som tidigare aviserats i samband med att grundaren Howard Schultz återinträder som tillförordnad vd. Starbucks kommer i stället att nyttja kapital till att investera i personal och faciliteter för att "skapa bästa möjliga värde för investerarna". Aktien föll 3,7 procent.

JP Morgan tappade 0,7 procent. I ett brev till aktieägare uppgav vd Jamie Dimon att investmentbanken kan komma att förlora 1 miljard dollar från Rysslandsexponerade investeringar.

Elbilsbolaget Polestar, som har Volvo Cars som största ägare, har tecknat ett samarbetsavtal med biluthyrningsfirman Hertz. Enligt avtalet ska Hertz köpa upp till 65.000 elbilar över fem år. Gores Guggenheim-aktien, det spac-bolag som Polestar avser gå samman med i sin planerade börsnotering senare i år, handlades upp 8 procent på beskedet.

Amerikanska statspappersräntor handlades till en mer inverterad kurva på måndagen jämfört med på fredagseftermiddagen. Vid svensk stängning i fredags var 2-10-årskurvan helt flack. På måndagseftermiddagen handlades tvåårsräntan till 2,42 procent medan tioårsräntan noteras till 2,38 procent.


Noteringar vid 14:45-tiden
(jämfört med nivån vid USA-stängning förgående handelsdag)

Terminen för DJIA -0,01%
Terminen för S&P 500 +0,12%
Terminen för Nasdaq 100 +0,23%
2-åriga USA-räntan -0,0773 till 2,4160%
10-åriga USA-räntan -0,0257 till 2,3805%
Olja, US WTI +3,20% till 102:45 dollar/fat
Olja, Brent +2,71% till 107:22 dollar/fat
EUR/USD -0,0040 till 1:1007

KÄLLA: Infront.


Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera