1515
BÖRSEN: SMÄRRE NEDGÅNG ATT VÄNTA, SAS MED KVARTALSRAPPORT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg på torsdagsmorgonen ut att inleda handeln marginellt ned efter onsdagens tapp. På bolagsnivå har det coronapressade flygbolaget SAS kommit med kvartalssiffror som vittnade om miljardförlust.

Vid 8.30-tiden indikerade förhandeln hos IG-Markets en nedgång med 0,1 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index, efter onsdagens indextapp på 0,3 procent. De europeiska terminerna pekade samtidigt på en nedgång med omkring 0,2 procent. USA-terminerna var blygsamt ned i den tidiga handeln.

På onsdagen stängde det breda S&P 500-indexet i USA vid en uppgång på 0,2 procent medan tekniktunga Nasdaq backade marginellt.

På marknaderna i Asien var humöret överlag åt det muntrare hållet på torsdagsmorgonen. Shanghai-börsen gick dock mot strömmen och backade 0,5 procent.

I ett morgonbrev skriver SEB att coronaviruset fortsätter att vara i fokus där oroande siffror från bland annat USA och Japan vägs mot hoppet om en räddning av ett vaccin. Stigande tjänste-PMI i Kina bidrar också till återhämtningsoptimism.

Det coronapressade flygbolaget SAS resultat före skatt kom in på -3.271 miljoner kronor (1.096) under räkenskapsårets fjärde kvartal, augusti-oktober. Omsättningen sjönk till 3.035 miljoner kronor (13.435).

SAS vd Rickard Gustafson skriver i rapporten att han förväntar sig ett svagt operativt kassaflöde under innevarande kvartal. Vidare noterar han att framstegen på vaccinfronten är uppmuntrande, men menar samtidigt att det osäkra läget gör det omöjligt att ge någon finansiell guidning för det kommande räkenskapsåret. Det kommer dock troligtvis att sluta med förlust, enligt SAS-chefen.

Biomarkörsbolaget Biovica redovisar ett resultat efter skatt på -8,2 miljoner kronor (-6,0) för det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Omsättningen var marginell och rörelsekostnaderna ökade något jämfört med motsvarande period i fjol.

På onsdagskvällen meddelade H&M-gruppens pressavdelning till Nyhetsbyrån Direkt att antalet tillfälligt stängda butiker minskat. I dagsläget har cirka 300 butiker tillfälligt stängt världen över, ned från 700 butiker tidigare i veckan. Marknader som England, Schweiz och Beligen har nyligen öppnat. För två veckor sedan rörde det sig om cirka 1.200 stängda butiker.

Orderingången för tunga lastbilar i Nordamerika, i kategorin Class 8, uppgick till 51.900 i november vilket speglar en uppgång om 33 procent jämfört med oktober och nära 200 procents ökning från november i fjol.

Medicinteknikbolaget Arjo har förvärvat Airpal, ett amerikanskt företag specialiserat på lösningar för luftassisterade sidledsförflyttningar av patienter.

Den riktade nyemission som medicinteknikbolaget Senzime aviserade efter onsdagens börsstängning skedde till en teckningskurs om 22 kronor per aktie. Bolaget tillförs därmed cirka 100 miljoner kronor. Rabatten blev 3,5 procent i förhållande till onsdagens stängningskurs.

Även belysningsföretaget Plejd har gjort en riktad nyemission. Teckningskursen blev 158 kronor styck, en rabatt om cirka 6,9 procent jämfört med onsdagens stängningskurs. Bolaget tillförs drygt 82 miljoner kronor före transaktionskostnader.


Rekommendationer:

* Morgan Stanley höjer riktkursen för Evolution till 850 kronor från 800 kronor. Rekommendationen övervikt upprepas. Aktien stängde på 721:40 kronor på onsdagen.

* Goldman Sachs återupptar sin bevakning av Boliden. Rekommendationen är sälj och riktkursen ligger på 230 kronor. Aktien stängde på 298:50 kronor i onsdags.

* Carnegie sänker sin rekommendation för Pandox till behåll från köp och sänker riktkursen något.

* Pareto har inlett bevakning av husdjursbolaget Swedencare med rekommendationen köp och riktkursen 340 kronor. Aktien stängde på 257 kronor på onsdagen.

* Nordea Markets höjer riktkursen för Systemair till 276 kronor från 231 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Aktien stängde på 257 kronor föregående handelsdag.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?