1515
Annons
MEDIA: AUSTRALISKA MEDIER FICK 200 MLN AUD AV TECHJÄTTAR I FJOL

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) När Australien i början av 2021 införde en världsunik lag som tvingade internetjättar att betala för nyhetsinnehåll, valde Facebook att tillfälligt stänga av nyhetsflödet för landet.

Sedan dess har dock motsättningarna avtagit och de australiska mediebolagen har så här långt gynnats av lagen, skriver Financial Times. Google och Facebook betalade enligt en färsk rapport under fjolåret ut cirka 200 miljoner australiska dollar till mediebolag i landet.

I rapporten, som har sammanställts av journalistikorganisationen Judith Neilson Institute, framgår att omkring 30 avtal träffats mellan mediebolag och stora teknikföretag sedan lagen infördes. Införandet av systemet har följts noga av aktörer runtom i världen, då flera andra länder har eller har haft liknande planer i syfte att förbättra maktbalansen mellan medier och teknikjättar.

Rapporten redogör inte för villkoren i avtalen men det australiska mediebolaget Nine Entertainment, som bland annat äger tidningen Sydney Morning Herald, och Rupert Murdoch-ägda News Corp Australia, uppges båda ha avtal som ger dem över 50 miljoner australiska dollar årligen från både Google och Facebook. Regionala tidningar får upp till 62.000 australiska dollar, baserat på kontrakt som den Sydneybaserade medieprofessorn Monica Attard har tagit del av.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera