1515
ELEKTA: AMBITION FÖRBÄTTRA MARGINALER FRAMÖVER - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Strålterapisystemleverantören Elekta siktar mot att förbättra sina marginaler som under de senaste kvartalen har pressats av utmaningar inom leverantörskedjan.

"Vår ambition är att förbättra marginalerna framöver, delvis tack vare volym men också tack vare produktmix och att hantera prisaspekter också", säger Elektas Gustaf Salford till Nyhetsbyrån Direkt.

Av rapporten framgår att den minskade bruttomarginalen till 38,6 procent (40,9) under Elektas andra kvartal främst speglar höga kostnader inom leverantörskedjan, "för logistik och service om 300 baspunkter". Huvuddelen av den här effekten uppges vara driven av pandemin och förväntas vara tillfällig.

Enligt Gustaf Salford hade Elekta ganska höga bruttomarginaler under bolagets två första kvartal föregående räkenskapsår. Under föregående års tredje och fjärde kvartal uppges logistikproblemen ha börjat.

Elektas vd påtalar i vd-ordet en högre risk för brist på komponenter.

Vilka komponenter är den här risken förknippad till?

"Vi har power supply units, mindre komponenter, i vår linac-tillverkning som är väldigt svårt att få tag på globalt. Vi har lyckats väl under året, men vi ser att det blir större och större brist", säger Gustaf Salford.

Vid en jämförelse av logistikproblemen som helhet gentemot hur det såg ut för tre månader sedan har det "blivit något bättre", enligt Gustaf Salford.

Logistikproblematiken väntas dock bestå under några kvartal till.

Elekta har för närvarande en prognos på medellång sikt till 2024/2025, men däremot ingen helårsprognos för innevarande räkenskapsår.

Hur har överblickbarheten kring marknadsutsikterna utvecklats?

"Jag skulle beskriva det att den är signifikant mycket bättre i dag jämfört för några kvartal sedan", säger Gustaf Salford.

Medan överblickbarheten på kundsidan förbättrats har däremot översikten på logistikkedjan blivit mer utmanande.

Enligt Elektas prognos på medellång sikt, till 2024/2025, ska Elekta öka rörelsemarginalen med en genomsnittlig nettoomsättningstillväxt på över 7 procent. Enligt gällande utdelningspolicy ska minst 50 procent av årets nettovinst delas ut till ägarna av bolaget.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?