Annons
BÖRSEN: INLEDER UPP MED SBB I TOPP, ALLEIMA STÄRKS, OMXS30 +0,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde torsdagshandeln uppåt vilket också Europabörserna gjorde.

Aktien i SBB steg efter att bolaget sålt en fastighetsportfölj för 9 miljarder kronor, Skanska har tecknat ett samriskkontrakt värt 4,1 miljarder kronor och Stora Enso lyfte efter att ha förvärvat ett nederländskt bolag för närmare motsvarande 11 miljarder kronor.

Vid 9.30-tiden hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 handlats upp 0,4 procent till 1.904. Aktier för 1,9 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var Frankfurtbörsens DAX-index upp 1,0 procent och i Paris adderade CAC40 0,9 procent.

Storbolagetsindex OMXS30 toppades av fastighetsbolaget SBB, som har tecknat en avsiktsförklaring om att avyttra en fastighetsportfölj till ett överenskommet fastighetsvärde om cirka 9 miljarder kronor. Fastighetsvärdet för portföljen är i linje med det bokförda värdet per det andra kvartalet 2022. Aktien steg 5,4 procent.

De svenska storbankerna placerade sig samtliga på grönt med Nordea i toppen, upp 1,6 procent.

I botten av storbolagsindexet placerade sig H&M, ned 1,5 procent, följt av investmentbolaget Kinnevik, ned drygt 1 procent.

Skogskoncernen Stora Enso köper det nederländska bolaget De Jong Packaging, tillverkare av wellförpackningar, till ett värde om 1.020 miljoner euro. Aktien lyfte 1,1 procent.

Byggkoncernen Skanska har i ett samriskprojekt med Hoffman Construction Company tecknat ett tilläggskontrakt för att utveckla Portlands flygplats i amerikanska delstaten Oregon. Skanskas andel av tilläggskontraktet är värd cirka 4,1 miljarder kronor. Skanska-aktien handlades upp närmare 1 procent.

Fortsatt i byggsektorn har Handelsbanken Capital Markets höjt den långsiktiga rekommendationen, på tre års sikt, för JM till outperform från market perform. Riktkursen skruvas samtidigt upp till 270 kronor från 230 kronor. JM lyfte 1,3 procent till 186:60 kronor.

Bland morgonens rekommendationsförändringar uppmärksammas även att Nordea Markets sänkt sin rekommendation för Clas Ohlson till behåll från köp efter onsdagens nästan 14-procentiga nedgång, efter att bolaget bjudit på delårsrapport.

Nordea Markets har också höjt rekommendationen för Munters till köp från behåll och aktien var upp 4,6 procent.

Danske Bank har inlett bevakning av stålbolaget Alleima med rekommendationen köp. Riktkursen är 70 kronor för aktien som i den inledande handeln steg 2,5 procent.

Bland de något mindre bolagen har Flexqube, som designar och tillverkar materialhanteringsvagnar, tagit order värda sammanlagt 3,6 miljoner kronor. Aktien ökade 4,2 procent i värde.


Graf: OMXS30 torsdagen den 8 september

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera