1515
Annons
VALUEGUARD: BOSTADSPRISER SJÖNK I JULI

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bostadspriserna i Sverige sjönk för andra månaden i rad i juli, med 0,8 procent jämfört med föregående månad. Säsongsrensat motsvarar det en nedgång med måttliga 0,2 procent eftersom bostadspriserna ofta sjunker i juli.

Det visar Valueguards HOX-index.

Bostadspriserna har stigit 13,6 procent under de senaste tolv månaderna, en nedväxling från 16,8 procent i juni. Årstakten dämpas nu av att priserna snabbt vände upp igen i fjol efter en nedgång under den inledande coronakrisen.

Priserna på bostadsrätter sjönk 0,8 procent i juli jämfört med föregående månad, medan villapriserna sjönk 0,9 procent. Säsongsrensat är det större skillnader, priserna på bostadsrätter sjönk med 1,1 procent och villapriserna med 0,3 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 8,7 procent, en nedväxling från 11,5 procent i juni, samtidigt som villapriserna stigit 16,6 procent, ned från 20,1 procent förra månaden.

Under första halvan av augusti syns tecken på en uppgång igen. Priserna på bostadsrätter har stigit med 0,7 procent i Stockholm och med 0,6 procent i Göteborg, jämfört med föregående månad.

"Detta är i linje med den starka utvecklingen på bostadsmarknaden vi sett under lång tid", skriver Valueguard i en kommentar.

Fastighetsmäklaren Bjurfors noterar att det varit lite lugnare på bostadsmarknaden i sommar.

"Det är inte samma hysteri som för några månader sedan. Efter alla uppgångar märker vi att det har börjat infinna sig en trötthet hos köparna", säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm, i en kommentar.

Hans kollega i Skåne, Mattias Larsson, menar att man måste tolka prisnedgången i juni och juli med försiktighet.

"Under semesterveckorna läggs det ut färre bostäder i centrala lägen, vilket betyder lägre medelpriser. Min bedömning är att vi även fortsättningsvis kommer att ha en stark marknad, även om jag tror att trycket från köparna kommer att dämpas något", säger han.

Erik Olsson Fastighetsförmedling skriver i en kommentar att den mer avvaktande bostadsmarknaden på sistone är i linje med en ordentlig nedgång av boprisförväntningarna enligt deras eget Erik Olsson bostadsindex, som nu sjunkit tillbaka till ungefär samma nivå som före pandemin.

"Ett oklart politiskt läge och utspel med åtgärder som ökar boendeutgifterna för att dämpa ökningen av bolånen och höstens kommande utbudsökning som måste mötas av större efterfrågan ökar osäkerheten nu. Det är snarast starkt att prisförväntningarna är lika höga nu som innan pandemin, trots att vi redan har haft stora prisuppgångar sedan dess", skriver de.

Valueguards boprisstatistik bygger på data från bland andra Svensk Mäklarstatistik, som sedan bearbetas för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad. Genom att statistiken är kvalitetsjusterad mäts den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.Prisutveckling procent      m-m    3 mån    12 mån
==============================================================
HOX
Sverige -0,8 0,0 13,6

Bostadsrätter
Sverige -0,8 0,0 8,7
Stockholm -1,2 -0,4 8,4
Göteborg -0,6 0,0 6,2
Malmö -0,5 0,3 14,4

Villor
Sverige -0,9 0,0 16,6
Stockholm -1,2 -0,8 16,0
Göteborg -1,9 -1,2 17,5
Malmö -1,1 0,1 19,7
==============================================================

Bild: Bostadspriser HOX-index


imageBild: Bostadspriser, förändring i årstakt


image


Bild: Bostadspriser Stockholm, förändring i årstakt


imageSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?