1515
Annons
BANK: BÄST BOLAGSSTYRNING I SHB OCH SEB ENLIGT DNB MARKETS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Handelsbanken och SEB är de Stockholmsnoterade storbanker som får högst betyg när DNB Markets i en analys gör en genomgång om bankernas bolagsstyrning.

DNB Markets försöker bedöma de respektive bankernas utsikter för prestationer på lång sikt.

"Denna rapport har som mål att bedöma aspekter av de svenska bankernas ägarstruktur, bolagsstyrning, kontinuitet, finansiella incitament och historik – faktorer som vi anser är viktiga för investerare med en långsiktig investeringshorisont", skriver DNB Markets.

För Handelsbanken och SEB anser DNB Markets att de stora engagerade aktieägarna i form av Lundbergs respektive familjen Wallenberg innebär effektiv och långsiktig översyn.

En annan punkt där SEB och inte minst Handelsbanken får högre betyg än Nordea och Swedbank är punkten historiska prestationer.

Nordea sticker samtidigt ut med ett högre betyg än övriga banker på punkten för aktieägarstruktur och incitament.

"Vi tror att Nordeas största och mest inflytelserika aktieägare – Sampo och Cevian – är mest angelägna bland bankerna att maximera aktieägarvärdet i närtid", skriver DNB Markets.

Det sammanlagda snittbetyget i bolagsstyrningsanalysen blir 3,4 poäng till Handelsbanken och SEB, 2,6 poäng till Nordea och 2,0 poäng till Swedbank på den femgradiga skalan.

"Denna bedömning har inte så mycket att göra med vår syn på vilka bankaktier som kommer att gå bättre än andra i närtid men vi anser att den innebär en anledning för långsiktiga investerare att köpa aktier i SEB och Handelsbanken vid premiumvärderingar. Vi förväntar oss dock att Nordea har mest incitament att maximera aktieägarvärdet i närtid", skriver DNB Markets.

I analysen höjde DNB Markets sin rekommendation för Handelsbanken till köp, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterade om på onsdagsmorgonen.

DNB Markets höjde samtidigt sina riktkurser för alla de fyra Stockholmsnoterade storbankerna något och behöll sin överlag positiva sektorsyn med köprekommendationer på SEB och Nordea, utöver nyuppgraderade Handelsbanken. För Swedbank är rekommendationen behåll.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?