1515
Annons
AVANZA/NORDNET: FÄRRE AFFÄRER I FEBRUARI, SBB MEST KÖPTA AKTIE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Privatspararna gjorde cirka 394.000 affärer per dag under februari, vilket innebar en minskning med 20 procent jämfört med motsvarande månad i fjol.

Det skriver Avanza i sin månadsrapport.

"Det fruktansvärda faktum att vi nu har krig i Europa har skrämt börsen och fått många sparare att trycka på säljknappen", säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson i en kommentar.

Nätmäklarens kunder sålde under februari främst aktier i Evolution, Tesla, Astra Zeneca, Investor och Telia. Evolution var därmed den mest nettosålda aktien hos Avanza för tredje månaden i rad.

Bland de mest köpta aktierna fanns i stället SBB, Swedbank, Ericsson, Handelsbanken och Facebooks moderbolag Meta.

"Fastighetsbolaget SBB är den näst mest ägda aktien hos Avanza och tillika den mest nettoköpta aktien under 2022. Under månaden publicerades en blankarrapport på SBB som skapade en vild handel i aktien med stora svängningar som följd. Spararna ansåg uppenbarligen att det var ett bra köpläge och med facit i hand stängde aktien månaden med en högre aktiekurs och fler ägare än innan rapporten", säger Nicklas Andersson.

Även hos Nordnet var SBB den mest köpta aktien under februari, följd av Investor, Nibe, Swedbank och Sinch.

"Spararna tror stenhårt på SBB, och går knappast på blankarfirmans Viceroys linje i de turer som varit kring bolaget. SBB har storköpts under hela kursraset och är faktiskt den allra mest nettoköpta aktien av alla under månaden", kommenterar Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Mest sålda aktier hos Nordnet var under månaden Meta, Evolution, Tesla, Nordea och Volvo.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?