1515
IT: MINISTERTRIO ANKLAGAR EU FÖR FLATHET MOT BIG TECH - FT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Frankrike, Tyskland och Nederländerna anser att EU uppträder med flathet mot de stora företrädelsevis amerikanska så kallade big tech-bolagen, som utreds för en lång rad konkurrensbrott.

En ännu icke publicerad skrivelse - undertecknad av Frankrikes finansminsiter Bruno Le Maire, Tysklands ekonomiminister Peter Altmaier och Nederländernas motsvarighet Mona Keijzer - som Financial Times kommit över, ger ländernas syn på den digitalmarknadsreglering som föreslagits av EU.

Enligt ministrarna saknar EU:s techreglering, kallad "Digital Markets Act", ambition. EU måste framför allt stärka och påskynda utredningar av förvärv som misstänks vara initierade för att systematiskt skydda den egna plattformen och stävja konkurrens, enligt ministrarna.

Trion kräver också av EU-kommissionen att delegera ett större ansvar åt medlemsländerna att legalisera. Skrivelsen uppmärksammas kort efter det att Tyskland öppnat konkurrensutredningar mot så väl Amazon som Google. Även Facebook har varit föremål för utredningar.

EU måste också verka för "snabb och proaktiv samverkan" mellan länderna och Bryssel och se till att det finns "klara och legalt befästa" gränser för uppköp och sammanslagningar, vilket kan förenkla processen mot att utreda techbolagens uppköp av bolag med teknikpotential men liten omsättning.

Uppköp som tidigare granskats av myndigheter i många länder är Facebooks köp av meddelandeappen Whatsapp och bildappen Instagram, förvärv som gjordes i ett tidigt skede innan omsättningar och vinster blev betydande.

Även techkonglomerat som Apple, Microsoft och Google omfattas av liknande problemställningar med stor dominans inom operativsystem och mjukvaror.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?