1515
Annons
META PLATFORMS: KRÄVS PÅ 2,3 MDR GBP I SKADESTÅND I GRUPPTALAN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Facebook-ägaren Meta Platforms krävs på 2,3 miljarder pund, motsvarande nästan 30 miljarder kronor, i skadestånd i en grupptalan som lämnats in till domstol i Storbritannien, rapporterar The Guardian.

Facebook anklagas för att ha använt användardata från 44 miljoner användare på ett brottsligt vis genom att sätta ett orättvist pris på användarnas data. Detta anses vara ett brott mot konkurrenslagar.

"Facebook gör sin tjänst tillgänglig gratis, men skördar användarnas data och säljer dem för stora summor till bland annat annonsörer", hävdar grupptalan.

Meta har i ett första uttalande försvarat den praxis som använts, att tjänsten bara görs tillgänglig gratis och att användare väljer Facebook för att det skapar värde för dem. Dessutom har Facebook investerat stora summor i tjänsten och användarna har möjlighet att kontrollera vilken information de delar och med vem, enligt Metas talesperson, skriver tidningen.

En domare kommer inom sex till tolv månader avgöra om ärendet hamnar i domstol.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera