1515
FACEBOOK: ANSER MONOPOLUPPBRYTNING VORE "FIASKO FÖR ALLA" - WSJ

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ett av monopolskäl grundat federalt beslut att bryta upp Facebook vore brottsligt, dyrt för bolaget självt och dessutom skada konsumentintressen, enligt ett utkast till ett uttalande i frågan som Wall Street Journal kommit över.

Det sociala nätverksbolaget Facebook förbereder sig just nu som bäst för att försvara sig mot politikernas farhågor om att bolaget är monopolistiskt i sin marknad.

Monopolanledningen kan medföra att bolaget bryts upp i sina beståndsdelar, som också utgörs av bland annat bildappen Instagram och meddelandeappen Whatsapp.

I ett 14-sidigt dokument framgår delar av det försvar som Facebook preparerar i försvar mot utredningar med avsändare i såväl USA:s kongress som bland federala konkurrensmyndigheten FTC. Uttalanden från en underkommitté i amerikanska kongressen väntas offentliggöra en utredning om konkurrensfrågan runt Facebook under oktober.

Vad som undersöks är primärt Facebooks förvärv av Instagram 2012 samt av Whatsapp 2014. Båda apparna är för närvarande de största i sitt slag och sociala mediadominanten befarar att politiker kan komma att kräva att de nämnda verksamheterna avyttras eller knoppas av.

Den taktik som Facebook-kritiker väntas nyttja går ut på argument för att bolaget köpte upp Instagram och Whatsapp för att minska konkurrensen, och den farhågan var inte något som utreddes i samband med förvärven 2012 och 2014, då myndigheter gav grönt ljus. Utredningarna stängdes dock med reservation för att dessa kunde återupptas vid senare tillfälle, enligt Wall Street Journal.

Under sommaren publicerade FTC ett mejl där Facebooks grundare, ordförande och vd, Mark Zuckerberg, hänvisade förvärvsplanerna till att Instagram var svårt att konkurrera med. I ett annat meddelande skrev han att ett förvärv av Instagram var avsett att "neutralisera en konkurrent", vilket han senare backade från i ett senare mejl.

Liknande utredningar har också slagit rot kring andra techkonglomerat som Google, Amazon och Apple.

Tidigare i historien har amerikanska staten fattat beslut som inneburit diversifiering av flera marknader. Bland annat har detta rört tågtrafik, oljeutvinning och telefoni där marknaderna blivit så beroende av en enskild aktör att det ansetts hämma konsumentintressen och utveckling.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?