1515
BÖRSEN: ERICSSON BACKAR PÅ ÖKAD KINA-RISK, OMXS30 -0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Måndagens inledande uppgång på Stockholmsbörsen suddades ut och när halva handelsdagen hade passerat noterades index strax under nollstrecket. Handelsvolymerna var något lägre än vanligt, då flera Europabörser höll helgstängt.

Ericsson var en av förlorarna bland storbolagen medan Evolution och Kinnevik fanns bland vinnarna.

Vid 14-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 gått ned 0,1 procent till nivån 2.239. Aktier för 7,8 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Vid samma tid hade Londonbörsen stigit 0,1 procent och Parisbörsen var oförändrad. På Frankfurtbörsen är det helgstängt på måndagen eftersom det är annandag pingst, liksom på Köpenhamns- och Oslobörsen.

Ericsson handlades ned 1,3 procent, efter att bolaget uppdaterat sina riskfaktorer i prospektet till en emission av företagsobligationer. Ericsson bedömer att risken har ökat för att det kommer att få en betydande lägre marknadsandel i anbudsförfaranden i Kina jämfört med nuvarande marknadsandel.

Index tyngdes också av storbankerna som med undantag för Nordea visade nedgångar på runt 0,5 procent. Regeringen har lanserat en ny version av den så kallade bankskatten, rapporterar Ekot. Förslaget är att svenska banker inte bara ska betala skatt på skulder i Sverige utan även på skulder som ligger i bankernas utländska filialer, samtidigt som skattesatsen sänks.

Evolution var däremot upp 3,1 procent och Kinnevik stärktes 1,9 procent, följt av Autoliv som steg 1,3 procent. Bland de mest handlade sågs också Embracer gå upp 3,3 procent.

Millicoms vd Mauricio Ramos lovar att teleoperatören ska köpa tillbaka egna aktier senare i år, uppgav han i en intervju med Dagens industri. Depåbeviset var upp 3,0 procent.

Stillfront avancerade 4,6 procent. Sen fredagseftermiddag meddelades att spelutvecklaren flyttar från First North till Stockholmsbörsens huvudlista på onsdag.

Clas Ohlson sjönk 3,5 procent. Blankningarna i Clas Ohlson fortsätter att öka, en tredje aktör ger sig nu in i form av den brittiska hedgefonden Marble Bar Asset Management.

Coor klättrade 1,7 procent. DI satte köpstämpel på fastighetsservicebolaget i måndagens tidning. Bredband2 och Mekonomen, som blivit köprekommenderade i Börsveckan, steg 2,3 respektive 1,2 procent.

Fordonsunderleverantören Bulten är köpvärd för den som tål bolagets cykliska natur, skrev Affärsvärlden i en analys från söndagen. Bulten lyfte 3,6 procent. Även Karnov steg, med 2,4 procent, efter att Affärsvärlden skrivit att kurssvackan utgör ett köptillfälle i informationstjänsteföretaget.

Checkin.com fortsatte upp med 9,7 procent till 46:85 kronor. Aktien har gått starkt sedan torsdagens debut som föregicks av en nyemission med teckningskurs 15:50 kronor.

LMK, som äger Linas Matkasse, steg 5,1 procent till 70:10 kronor. Pareto, som var finansiell rådgivare i samband med LMK:s notering i mars, har höjt sin riktkurs från 115 till 125 kronor med upprepad köprekommendation.

Africa Resources delägda guldprojekt Karamoja Gold i Uganda befinner sig i försäljningsdiskussioner. Aktien rusade 61 procent efter beskedet.

Hemnet stärktes 4,3 procent och Nordnet gick upp 5,0 procent, efter att aktierna tagits in i Nasdaqs nordiska index VINX Benchmark, enligt den halvårsvisa översynen.Graf: OMXS30 måndagen den 24 maj

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?