1515
Annons
POLITIK: S VILL FÖRBJUDA VINSTUTTAG FÖR FRISKOLOR (NY)

(Tillägg: från andra stycket)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Socialdemokraterna vill förbjuda vinstuttag för friskolor, säger utbildningsminister Anna Ekström på en pressträff angående förslag inför partikongressen, rapporterar Svenska Dagbladet.

Anna Ekström uppger att ett genomförande måste ske med förnuft så att alla elevers skolgång säkras och att idéburna friskolor ges förutsättningar att finnas kvar.

Utbildningsföretaget Academedias aktie sjönk 11 procent på Stockholmsbörsen efter beskedet. Sverige är ett viktigt verksamhetsland för bolaget. Under året har två andra friskolekoncerner noterats i Stockholm – Tellusgruppen och Cedergrenska. De båda nykomlingarnas aktier var ned omkring 3 procent.

Enligt Socialdemokraternas valmanifest 2018 ville partiet "stoppa vinstjakten" i skolan och i ett första steg sätta stopp för nya vinstdrivande skolor, men i samband med januariavtalet lovade partiet att inte driva frågan vidare. Det avtalet har som bekant fallit.

Socialdemokraterna vill även se en gemensam skolantagning där både kommunala och friskolor ingår, rapporterar SvD.

Om Socialdemokraterna ska kunna få igenom förslaget om förbud mot vinstuttag skulle det krävas stöd av andra partier.

Centerpartiet i Stockholms stad gick nyligen ut och föreslog ett slopande av friskolors kösystem.


Graf: Academedias kursutveckling på tisdagen

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera