1515
Annons
BÖRSEN: TERMINER PÅ MINUS, VOLVO CARS I STRÅLKASTARLJUSET

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Volvo Cars väntas stå i rampljuset med sin klockringning när fredagens handel på Stockholmsbörsen inleds. Terminerna för de ledande Europabörserna handlas på minus inför öppning.

Volvo Cars meddelade på morgonen att nyemissionen övertecknades och bolaget får 200.000 nya aktieägare. Även Synsam gör börsdebut på fredagen samtidigt som rapportflödet fortsätter, dock i en något svagare styrka än under torsdagen.

Vid 8.30-tiden noterades den tyska DAX-terminen ned 0,6 procent och Paris CAC40-terminen var på minus 0,4 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades även en nedgång i den svenska öppningshandeln.

På torsdagens USA-börser steg det breda S&P 500 1,0 procent, motsvarande en uppgång om 0,2 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning. I Asien var utveckling blandad på fredagen, med Tokyo på marginellt plus och Hongkong på minus.

I morgonens rapportflöde kom oljebolaget Lundin Energys ebitda-resultat in i linje med förhandstipsen. Lundin Energy räknar nu med att helårsproduktionen når den övre delen av det tidigare angivna prognosintervallet, som är mellan 180 och 195 tusen fat oljeekvivalenter per dag.

Skogsbolaget SCA:s har rapporterat ett ebitda-resultat på 2.684 miljoner kronor, vilket var högre än analytikernas snittförväntningar om ett ebitda på 2.483 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning.

Teknikkonsulten Swecos ebita-resultat på 359 miljoner kronor för det tredje kvartalet nådde däremot inte upp till analytikernas snittestimat, som låg på 412 miljoner.

Starka besked kom från konfektyr- och snacksbolaget Cloetta, vars justerade rörelseresultat på 190 miljoner kronor slog förväntningarna för det tredje kvartalet, som var 174 miljoner kronor.

Även bilservicebolaget Mekonomen och byggkomponentbolaget Lindab har släppt resultat som överträffat analytikernas förväntningar.

Tobiis dotterbolag Tobii Dynavox har köpt det belgiska bolaget Acapela Group för 9,8 miljoner euro kontant. Tobii har också gjort en riktad emission om nära 5 miljoner stamaktier till teckningskurs 60:50 kronor.

Under fredagen välkomnas också flera nya bolag. Efter en av de mer uppmärksammade noteringsprocesserna i modern tid landade teckningskursen i Volvo Cars emission på 53 kronor, motsvarande en värdering på 163 miljarder kronor.

Premiär är det även för Synsam där teckningskursen sattes till 50 kronor, vilket innebär en värdering på 7,5 miljarder kronor. Dessutom inleds handel i XP Chemestries på First North samt Soltech-avknoppningen Advanced Soltech.

På rekommendationsfronten kan noteras att Handelsbanken har uppgraderat Scandic Hotels till köp (behåll) men däremot sänkt JM till behåll (köp).

Pareto Securities har nedgraderat Electrolux Professional till behåll (köp). Pareto Securities har också inlett bevakning på GIG, Gaming Innovation Group, med rekommendation köp. Riktkursen är satt till 30 kronor per aktie. Att jämföras med torsdagens stängningskurs på 18 kronor.

Klockan 13 på fredagen väntas också rapporter från Securitas och AAK.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?