1515
BÖRSEN: FÖRSIKTIG AVSLUTNING PÅ VECKAN, OMXS30 OFÖR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen klättrade successivt uppåt under fredagen från en nedgång på förmiddagen. Nordea agerade draglok framför ett par industrijättar medan torsdagsvinnaren Kinnevik gick i motsatt riktning.

Vid stängning var OMXS30 oförändrat vid nivån 2.241. Veckan stannade därmed på en nedgång om 0,3 procent. Aktier för cirka 21 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen under fredagen.

Bland de mest omsatta storbolagen gick ABB, Autoliv och SKF starkt med uppgångar över 1 procent. Starkast gick dock Nordea som klättrade 1,9 procent.

Den finländska storbanken fick draghjälp av en rekommendationshöjning till market outperform av Keefe, Bruyette & Wood samt Christer Gardell som sade till Dagens industri att Cevian Capital har köpt aktier för över en miljard kronor de senaste månaderna. Tidningen menade även att fler köp från finansmannens bolag kan vara i faggorna.

Kinnevik som inledde fredagen med fyra uppgångsdagar i ryggen rekylerade ned och slutade på -8,6 procent. Veckan summerar trots detta till en uppgång på över 9 procent.

Även Evolution som hade en bra torsdag fanns i bottenskiktet och förlorade 1,1 procent. I samma region placerade sig Securitas som fick en sänkt rekommendation av Jefferies till behåll från köp med ny riktkurs 150 kronor (170). Säkerhetsbolagets aktie slutade ned 1 procent till 136:45 kronor.

Lifco lyfte 6,1 procent till 182 kronor. Carnegie har höjt sin rekommendation för industrikonglomeratet till köp från behåll och dragit upp riktkursen från 169 till 215 kronor.

Organoclick gick åt andra hållet och var ned 12 procent till 12:35 kronor. Teckningskursen i miljöteknikföretagets riktade nyemission låg på 12 kronor, en rabatt på drygt 14 procent från torsdagens stängningskurs.

Det Spotlight-noterade plattformsbolaget Gigger tappade 6,3 procent efter ökad förlust i det gångna kvartalet.

Analyshuset Redeye uttalade sig om en rad bolag i forskningssektorn. Bioarctic är "kraftigt undervärderat" och Redeye har satt ett motiverat värde om 208 kronor på aktien som steg 8,6 procent till 85:60 kronor. Irras fick sitt motiverade värde höjt till 13 kronor (9) och aktien steg 12 procent till 5:84 kronor.

Cantargia föll nära nog 11 procent på torsdagen efter att bolaget presenterat kliniska data från Canfour-studien. Redeye menar dock att datan var i linje med förväntan och att den ser lovande ut. Aktien fortsatte trots det ned med ytterligare 12 procent på fredagen.

I samma sektor hoppade Kancera upp 4,1 procent efter besked om att bolaget lämnat in ansökan om tillstånd att starta fas 2a-studie med läkemedelskandidaten Kand567 till den brittiska läkemedelsmyndigheten MHRA.

Powercell steg med 4,6 procent. Bolagets vd Richard Berkling har köpt aktier i bolaget för ungefär 1,3 miljoner kronor.

Checkin.com, som rusade i torsdagens First North-debut, fortsatte upp med 5,4 procent i fredagens handel. Styrelseledamoten Wilhelm Risberg köpte på torsdagen aktier i bolaget för 0,8 miljoner kronor.


Graf: OMXS30 fredagen den 21 maj

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?