1515
Annons
BÖRSEN: UPPGÅNG MED STORBANKERNA I TOPP, OMXS30 +0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg lätt på fredagen och de flesta sektorer letade sig uppåt, med ett par undantag såsom hälsovård och dagligvaror.

Bland storbolagen utmärkte sig bankerna genom att stiga mer än index.

Omkring klockan 13.10 hade OMXS30 stigit 0,6 procent till 2.255 och aktier för 9,6 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. I övriga Europa steg tyska DAX 0,9 procent samtidigt som franska CAC40 var upp 0,3 procent.

Högst upp inom OMXS30 låg Volvo med en uppgång på 1,6 procent, följt av Swedbank som steg 1,5 procent. Även de övriga storbankerna gick starkt och steg med 0,9-1,2 procent. Inom banksektorn höjde danska Jyske Bank på fredagen sin vinstprognos för 2021 med 10 procent och banken motiverade höjningen med en stark start på året, inte minst inom trading.

Skanska och Autoliv var andra klättrare med uppgångar på 1,4 respektive 1,3 procent. Finländska verkstadskoncernen Valmet har höjt sina prognoser för 2021 och bolaget är därmed ett av flera finländska storbolag med positiva utsikter.

I botten av OMXS30 återfanns SCA, som dock handlades utan rätt till utdelning om 2 kronor. Justerat för detta var nedgången marginell.

Evolution backade 1,2 procent sedan Danske Bank nedgraderat aktien till behåll från tidigare köp.

Bland dagens stora vinnare fanns New Wave som lyfte 13 procent efter att ha berättat att det första kvartalet varit väsentligt bättre än väntat. Bolagets preliminära rörelseresultat blev 100 miljoner kronor, att jämföra med en förlust på 24 miljoner för samma period i fjol.

Sinch backade med 1,8 procent till 1.709 kronor, efter att Danske Bank upprepat sin säljrekommendation och sänkt riktkursen för aktien med 50 kronor till 1.400 kronor.

Gränges gick ned 2,8 procent. Handelsbanken Capital Markets har sänkt aktien till behåll från tidigare köp.

Arjo gynnades däremot av att Danske Bank inlett bevakning av medicinteknikbolaget med rekommendationen köp. Aktien handlades upp 3,9 procent.

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg avancerade 2,2 procent efter att ha redovisat ett förvaltningsresultat på 311 miljoner kronor för det första kvartalet. Det var något bättre än de 283 miljoner kronor som väntades enligt Infronts sammanställning.

Vitec steg 6,6 procent. Programvarubolagets nettoomsättning ökade 21 procent till 373 miljoner kronor under det gångna kvartalet.

Bayn Group sjönk 6,3 procent till 26:90 kronor. Bolaget ska förvärva fem bolag och har gjort en riktad nyemission till kursen 24:50 kronor per aktie, som därmed tillförde 520 miljoner kronor.

Det amerikanska läkemedelsverket FDA har återupptagit sin granskning av biokemibolaget Arocells så kallade 510(k)-ansökan. Ett godkännande av ansökan för Arocell TK 210 Elisa kommer att göra produkten tillgänglig för kliniska prover från patienter. Aktien lyfte 12 procent.

Bussbolaget Nobina har fått ett nytt kontrakt av Västtrafik att driva och utveckla stadstrafiken i centrala Göteborg samt i det närliggande området Angered. Kontraktet innebär ett utökat samarbete och har ett totalt värde på drygt 2,1 miljarder kronor över tio år. Nobina var upp 1,8 procent.

Implantica backade 8,4 procent till 124:80 kronor. Medicinteknikbolaget tar in 600 miljoner kronor till kursen 122:20 kronor i den riktade emission bolaget aviserade efter börsstängning på torsdagen.

Tränings- och kostrådgivningstjänsten Trainimal hade en motig start i sin premiär på NGM Nordic SME. Noteringen 26:50 kronor innebar en nedgång med 20 procent jämfört med teckningskursen 33 kronor.Graf över OMXS30 fredag 16 april

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?