1515
INGVES: KAN ÄNNU INTE SE NÅGON PERIOD MED HÖGRE KOSTNADSTRYCK

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Riksbanken kan för närvarande inte se att världsekonomin skulle vara på väg in i en period med ökat kostnadstryck, men när pandemin är över så är det ett nytt läge som Riksbanken då får ta ställning till.

Det sade riksbankschefen Stefan Ingves till journalister på tisdagen.

"Vi ser det inte ännu, men det får vi se. När vi tittar på storleken på budgetunderskotten och den expansiva politik som förs på många håll, och när vi samtidigt räknar med att den här krisen blev inte någon finanskris – det var en annan typ av kris vilket innebär att Sverige är tillbaka på den gamla tillväxtbanan efter ett tag, och andra länders prognoser ser ganska liknande ut, då när vi så småningom lägger pandemin bakom oss då har vi ju ett nytt läge, och då får vi ta ställning till det", sade han.

Stefan Ingves påminde dock samtidigt om att Riksbanken har varit noga med att påpeka att det efter en period med inflation under målet inte är något större problem om inflationen slår över målet en period.

"Och betraktar man det på det sättet så är vi ju väldigt långt in i framtiden när det gäller att förstå utvecklingen efter (pandemin), det har jag inget svar på i dagsläget utan jag kan nöja mig med att konstatera att den expansiva politik som man för på många olika håll, och som Sverige har stor nytta av… ger hyggligt goda skäl att tro att vi får rätt i vår prognos när det gäller inflationstakten, och det är vackert så", sade han.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?