1515
RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR SVAGT UPP MED INFLATIONSFOKUS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska statspappersräntor noterade endast mindre rörelser i USA efter svenska marknadens stängning på måndagen, men har därefter stigit svagt i Asien på tisdagsmorgonen, dollarn handlas samtidigt något svagare mot euron men nära oförändrat mot japanska yen.

Marknadsaktörer fortsatte att bevaka amerikanska inflationsförväntningar, bland annat med hänvisning till rekordhöga prisindex i New York Feds Empire Manufacturing index för maj, och frågade sig hur länge Fed kan hålla ut med sin expansiva policy.

"Fed kommer att få det allt svårare att motivera sin extremt lätta policyhållning", sade Will Denyer vid analyshuset Gavekal till Financial Times.

Kommentarer från Fedledamöterna Raphael Bostic och Richard Clarida på måndagseftermiddagen antydde inte någon större brådska att dra ned på stimulanserna, men indikerade åtminstone något större vaksamhet på inflationen och inflationsförväntningarna.

Vice Fedchefen Richard Clarida sade att han visserligen fortsatt tror att den nuvarande uppgången i inflationen är övergående, men påpekade att Fed måste bevaka inkommande data för att bekräfta att så är fallet. Han upprepade samtidigt att Fed inte skulle tveka att agera om inflationsförväntningarna stiger.

Fedchefen i Dallas, Robert Kaplan, upprepade senare på måndagskvällen att han ännu tror att en första räntehöjning är möjlig före slutet av 2022. Han sade också att han skulle stödja ett beslut om att börja dra ned på tillgångsköpen förr hellre än senare, men påpekade att Fed vill kommunicera ett sådant beslut tydligt för att inte överraska marknaderna.

På eftermiddagens USA-agenda märks statistik över bostadsbyggandet i april, klockan 14.30.

Asiatiska börser utvecklas mestadels i positiv riktning så här långt på tisdagen, marknaderna reagerade inte nämnvärt på att Japans preliminära BNP för första kvartalet kom in något under förväntningarna. BNP sjönk 1,3 procent jämfört med fjärde kvartalet, konsensusprognosen pekade mot -1,2 procent.

ING noterar i ett kundbrev att BNP-fallet "inte var mycket värre än väntat", men det belyser ändå de negativa effekterna av restriktionerna under det utlysta nödläget.

"Och med tanke på att mer av dessa har införts under andra kvartalet ser utsikterna för tillväxt under resten av året mycket sämre ut", skrev Robert Carnell, ING regionala analyschef för Asien/Stilla havsområdet, i kundbrevet.

I Europa väntar på tisdagen finsk preliminär-BNP för första kvartalet, klockan 7.00, brittiska arbetsmarknadsdata för mars/april, klockan 8.00, nederländsk preliminär-BNP, klockan 9.30. Eurostat redovisar också en andra beräkning av BNP för första kvartalet, samt handelsbalans för mars, klockan 11.00.

I Sverige ska Konjunkturinstitutet publicera en ny extramätning av läget i företagen under pandemin, klockan 9.00, och Riksbanken håller ett öppet forum om de långsiktiga effekterna på arbetsmarknaden av pandemin, med start klockan 9.15.             tisdag kl 5.50 (måndag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:3192 (8:3524) EUR/USD 1:2167 (1:2140)
EUR/SEK 10:1258 (10:1416) USD/JPY 109:21 (109:25)
Jp obl 2 -0,12 (-0,13) Jp obl 10 0,08 (0,08)
Ty obl 2 -0,65 (-0,65) Ty obl 10 -0,11 (-0,10)

US obl 2 0,16 (0,15) US obl 10 1,65 (1,64)Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?