1515
FINANS: EU FÖRESLÅR KLASSIFICERING AV GRÖNA INVESTERINGAR

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-kommissionen föreslog på onsdagen en taxonomireglering för att klassificera gröna investeringar.

Regleringen klassificerar hållbara aktiviteter inom sektorer som skog, industri, energi, transporter och byggnader.

"Denna reglering blir avgörande för att mobilisera privata investeringar för hållbara aktiviteter och göra Europa klimatneutralt till 2050", sade Valdis Dombrovskis, kommissionens vice ordförande för ekonomi.

Biobränsle klassificeras som hållbart med vissa restriktioner, sade han.

Kommissionären för finansmarknaden Mairead McGuinness sade att revideringar kommer att göras med tiden.

Däremot sköt kommissionen upp det kontroversiella beslutet till senare i år över hur kärnkraft och naturgas ska klassificeras.

Frankrike och Tjeckien har förespråkat en positiv behandling av kärnkraft, medan Österrike och Tyskland har motarbetat detta.

När det gäller naturgas har åtta östliga EU-länder förespråkat att detta energislag har en roll som övergångslösning bort från kol och olja.

Jordbrukssektorn omfattas inte ännu. Kommissionen väntar på reformen av EU:s jordbrukspolitik.

Mer än någon gång tidigare har åsikterna gått isär i denna fråga om klassificeringssystemet bland EU-länder, vetenskapsmän, företag och andra aktörer, sade Valdis Dombrovskis.

Förslaget innehåller okså nya regler för företags hållbarhetsredovisning.

Förslaget är i form av en delegerad akt. Detta ger kommissionen stor makt. EU-länderna och Europaparlamentet har nu fyra till sex månader på sig att granska förslaget.

Dock krävs en kvalificerad majoritet mot förslaget bland EU-länderna och en majoritet i Europaparlamentet emot förslaget för att stoppa det.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?