Annons
NEW YORK: INLEDER HANDELN NED MED TESLA I BOTTEN, S&P 500 -1,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter en välbevakad jobbrapport, som kom in bättre än väntat, inledde de amerikanska börserna veckans sista handelsdag nedåt. På bolagsnivå befann sig Tesla på rött efter rapporter om att vd Elon Musk vill dra ned på antalet anställda.

Strax efter 16.10 var Dow Jones industriindex ned 0,6 procent till 33.060. Nasdaqs kompositindex föll 1,7 procent till 12.110, samtidigt som det breda S&P 500 sjönk 1,2 procent till 4.128.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 390.000 personer i maj och arbetslösheten uppgick till 3,6 procent, vilket innebär att arbetslösheten var oförändrad jämfört med månaden före. Analytiker räknade med att sysselsättningen skulle ha stigit med 325.000 personer jämfört med månaden före och att arbetslösheten skulle uppgå till 3,5 procent, enligt Trading Economics konsensusprognos.

Fortsatt på makrofronten uppgav Fed-chefen i Cleveland, Loretta Mester, att Fed behöver höja räntan med 50 punkter vid de två kommande mötena och sedan bedöma om inflationen har sjunkit tillräckligt så att den amerikanska centralbanken kan sänka takten eller om den behöver höjas. Hon sade att denna process kan bli smärtsam för hushåll och företag, men att alternativet vore värre: att tillåta inflationen att fortsätta att undergräva köpkraften och det ekonomiska momentumet.

På bolagsnivå har det uppmärksammats att Teslas vd Elon Musk skrivit i ett mejl till elbilstillverkarens chefer att bolaget måste minska antalet anställda med omkring 10 procent. I mejlet, som hade rubriken "pausa alla nyanställningar globalt", skrev Tesla-chefen att han hade en "väldigt dålig känsla" kring ekonomin, enligt Reuters. Aktien rörde sig ned med 7 procent.

Läkemedelsbolaget Bristol-Myers Squibb har lagt ett kontantbud på forskningsbolaget Turning Point Therapeutics, som är verksamt inom precisionsonkologi. Budet ligger på 76 dollar per aktie, vilket motsvarar en premie på 122 procent, och värderar bolaget till drygt 4 miljarder dollar. Styrelsen i Turning Point har enhälligt rekommenderat sina aktieägare att acceptera budet. Bristol-Myers Squibb-aktien var oförändrad medan Turning Point-aktien mer än fördubblades i värde och klättrade till strax under budnivån.

Klädmärket Lululemon har rapporterat kvartalssiffror som kom in över marknadens förväntningar och bolaget skruvade samtidigt upp sin helårsprognos. Marknaden svarade däremot med att handla ned aktien 0,8 procent. Flera investmentbanker har sänkt sina riktkurser för aktien.

Den amerikanska tioårsräntan var upp 3 punkter till 2,94 procent.


Graf: S&P 500 fredagen den 3 juni

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera