Annons
NEW YORK: GRÖNA TERMINER, SVÄNGIG FÖRHANDEL I TWITTER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Terminerna för de ledande amerikanska börserna pekade uppåt inför fredagens handelsstart. Rampljuset riktades delvis mot Twitter, vars aktie tog ett stort kliv nedåt i förhandeln efter att Elon Musk twittrat att uppköpsaffären tillfälligt pausats. Det efter att rapporter visat på att fejkkonton utgör mindre än 5 procent av användarbasen.

Klockan 14.45 var terminen för Dow Jones industriindex upp 1,1 procent. S&P 500-terminen avancerade 1,4 procent och Nasdaq 100-terminen handlades 2,0 procent högre. Torsdagshandeln gav en blandad utveckling med tekniktunga Nasdaq upp 0,1 procent. S&P 500-indexet, som befinner sig cirka 2,5 procentenheter ifrån att officiellt gå in i en så kallad björnmarknad, backade 0,1 procent. En björnmarknad innebär i stora drag ett tapp om 20 procent inom en längre tidsperiod.

Fed-chefen Jerome Powell sade på torsdagskvällen att stabila priser är fundamentet i ekonomin, men det kommer att krävas "viss smärta" för att få inflationen under kontroll. Det vore trots det värre om prisuppgången fortsätter. Att få inflationen under kontroll är prioriterat, sade Fed-chefen vidare.

Gällande det oroliga omvärldsläget uttryckte Vita husets pressekreterare under gårdagen att USA skulle stötta såväl Finland som Sverige om att länderna tar steget för att bli medlemmar i Nato. Försvarsalliansen fortsätter löpande att bistå Ukraina och Ryssland har varnat för att assistans till Ukraina riskerar att leda till en bredare konflikt.

På bolagsnivå stack Twitter ut. Aktien störtade initialt drygt 20 procent inför handelsstarten efter att Elon Musk, som tidigare lagt ett uppköpsbud på mikrobloggen, twittrat att affären tillfälligt pausats.

"Twitter-köpet är tillfälligt pausat i väntan på detaljer som stärker uträkningen att falska/spam-konton faktiskt står för mindre än 5 procent av användarna", skrev Tesla-grundaren och länkade till en artikel från Reuters på temat. Elon Musk har tidigare sagt att en av hans prioriteringar som Twitter-ägare skulle vara att få bort spamkonton.

En stund därefter twittrade sedan Elon Musk att han fortfarande avser att genomföra utköpet av Twitter, varpå nedgången i aktien mildrades till -13 procent vid omkring 15-tiden.

Elbilstillverkaren Tesla, som Elon Musk rattar, var upp 6,7 procent i förhandeln. Sedan budet på Twitter blivit känt har aktien i Tesla tappat dryga 25 procent.

Nätmäklarappen Robinhood klev upp drygt 20 procent under förhandeln. Sam Bankman-Fried, grundare av kryptohandelsplattformen FTX, har köpt nästan 8 procent av aktierna i Robinhood vilket gör honom till bolagets tredje största ägare, rapporterar CNBC.

På kryptofronten noteras också att Microstrategy, vars balansräkning till viss del utgörs av investeringar i bitcoin, återtog en större del av den senaste veckans branta fall i aktien. Inför handelsstart steg aktien nästan 16 procent. Flera kryptovalutor har i samband med börstappet på världens börser den senaste tiden också dragits med nedåt, men stod inför viss återhämtning under fredagseftermiddagen.


Noteringar vid 14:45-tiden
(jämfört med nivån vid USA-stängning förgående handelsdag)

Terminen för DJIA +1,05%
Terminen för S&P 500 +1,42%
Terminen för Nasdaq 100 +1,98%
2-åriga USA-räntan +0,0085 till 2,6006%
10-åriga USA-räntan +0,0399 till 2,9022%
Olja, US WTI +2,31% till 108:58 dollar/fat
Olja, Brent +2,20% till 109:81 dollar/fat
EUR/USD +0,0001 till 1:0381

KÄLLA: Infront


Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera