1515
BÖRSEN: NEDGÅNG I LINJE MED ÖVRIGA EUROPA, OMXS30 -1,0%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Handeln på Stockholmsbörsen började med tydligt fallande noteringar på måndagen, som präglades av en tillfälligt lugnare takt i rapportflödet.

Bland morgonens rapportbolag fanns låsjätten Assa Abloy vars resultat kom in något över förväntan.

Omkring klockan 10 hade OMXS30-index sjunkit 1,0 procent till 2.315 och aktier för 4,8 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. I Frankfurt sjönk DAX 1,1 procent medan CAC40 i Paris handlades ned 1,5 procent.

Assa Abloy lade före börsens öppning fram ett rörelseresultat på 3.589 miljoner kronor för det andra kvartalet, vilket var 3 procent högre än förväntat enligt Infronts analytikersammanställning. Även låsbolagets omsättning överträffade konsensus med 3 procent. Assa Abloy gick ungefär som index och var ned 0,9 procent.

Bland få bolag på plus inom OMXS30 fanns Sandvik, som steg 0,3 procent efter att ha höjts till köp av DNB Markets. Även Electrolux steg marginellt, plus 0,1 procent, efter fredagskvällens statistik från branschorganisationen AHAM som visade att leveranser av de sex största vitvarukategorierna i USA steg drygt 25 procent i andra kvartalet.

Svagast bland storbolagen var Sinch, som sänkts till sälj av Handelsbanken och tappade 4,8 procent. Några bolag som backade i trakterna av 2 procent var Autoliv, Evolution och Alfa Laval.

Indutrades rapport var klart starkare än väntat med en omsättning som överträffade analytikersnittet med 5 procent och ett ebita-resultat som var 15 procent över förväntan. Teknik- och industrikoncernens vd Bo Annvik skrev i rapporten att han räknar med att efterfrågan under andra halvåret kvarstår på nuvarande goda nivå. Aktien trotsade den allmänna nedgången och stärktes 2,2 procent.

Nanosatellitbolaget Gomspace redovisade minskad förlust och ökad omsättning för det andra kvartalet, samtidigt som bolagets orderingång flerfaldigades till nästan 200 miljoner kronor jämfört med drygt 42 miljoner motsvarande kvartal i fjol. Aktien öppnade positivt men tappade snabbt farten och var ned 0,8 procent.

Energiteknikbolaget Climeon föll 12 procent efter att närapå ha halverat sin omsättning under det andra kvartalet, samtidigt som rörelseresultatet försämrades till -44,7 miljoner kronor (-36,4).

Oljealliansen Opec+ beslut på söndagen, om att öka oljeproduktionen med 400.000 fat om dagen till följd av ökad efterfrågan och att priserna skenat iväg, fick flera oljebolag att retirera. Lundin Energy sjönk 2,6 procent, IPC 1,6 procent och Enquest 3,1 procent.

ISR, som utvecklar inhalationsvaccin mot covid-19, har tecknat ett investeringsavtal med Singapore Resources Development som innebär att Singapore Resources investerar totalt 6,85 miljoner euro mot ett totalt ägande på drygt 29 procent i ett dotterbolag som ska sättas upp för ändamålet. ISR-aktien svarade med att stiga 9 procent.


OMXS30 måndagen 19 juli

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?