1515
Annons
BÖRSEN: SURNADE TILL I EFTERMIDDAGSHANDELN, OMXS30 -1,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde tisdagens rapporttäta handelsdag i dur men stämningen surnade till när USA-börserna öppnade på rött.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30 ned 1,6 procent till nivån 2.018. Aktier för cirka 30 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Topplistan för de 30 mest omsatta storbolagen andades riskaversion där telekombolagen, storbankerna och Astra Zeneca fanns på den övre delen. I övrigt var det rapporterande SKF, Alfa Laval, Atlas Copco och Getinge som stod i fokus på storbolagslistan.

SKF överträffade förväntningarna och aktien belönades med en uppgång på 1,6 procent. Verkstadskollegan Alfa Laval fick däremot ett kyligt mottagande trots en resultaträkning som i stora drag prickade analytikernas estimat. Möjligen skrämdes investerarna av att bolaget flaggade för lägre efterfrågan under det andra kvartalet och rapportdagen slutade ned nära nog 12 procent.

Atlas Copcos rapport var även den i linje med estimaten och fick inledningsvis ett ljummet mottagande. Men under eftermiddagen bytte investerarna fot och rapportdagen slutade ned 6 procent.

Getinges aktieägare hade en ännu sämre dag och fick se värdet på innehaven falla med hela 15 procent. Medicinteknikbolaget nådde inte upp till förväntningarna i kvartalet som tyngdes av komponentbrist och kostnadsökningar i båda ändar av resultaträkningen.

Inte heller SSAB lyckades blidka marknaden som efter en uppgång på över 20 procent för året krävde mer av det forna OMXS30-bolaget. Aktien backade 2,4 procent.

Tv- och streamingbolaget Nent, som drogs med i Netflix fall tidigare i april, redovisade bättre justerat rörelseresultat men lägre omsättning. Målet för Viaplay-abonnenter höjdes och aktien handlades först upp för att senare vända och sluta dagen ned 5 procent.

En liknande kursresa gjorde Thule som först steg 5 procent efter en rapport som prickade förväntningarna men aktien vände snabbt ned och när sista avslut gjorts hade friluftsbolaget tappat 4 procent.

Detaljhandelsbolaget New Waves rapport var i linje med de siffror bolaget offentliggjorde i samband med den omvända vinstvarningen den 12 april. Då steg aktien 14 procent men tisdagens rapport fick motsatt effekt och aktien föll 10 procent.

EQT kom med kvartalsredogörelse och aktien föll 13 procent. Det förvaltade kapitalet uppgick vid utgången av det första kvartalet till 77 miljarder euro. Enligt vd Christian Sinding har transaktionsaktiviteten varit fortsatt god på både investerings- och avyttringsfronten. De totala investeringarna uppgick till 3 miljarder euro i kvartalet.

Bico meddelade att finanschefen lämnar med omedelbar verkan. Medicinteknikbolagets vd Erik Gatenholm uppgav till Dagens industri att bolaget nu är ute efter en finanschef med fokus på lönsam tillväxt. Marknadens dom blev hård och aktien rasade 35 procent på beskedet.

Africa Oil rusade däremot 23 procent efter att oljesajten Upstream med hänvisning till källor rapporterat att kolvätefyndet i Block 2913B i Orange Basin, utanför södra Namibia, kan vara det största djuphavsfyndet i världen med utvinningsbara reserver på över 13 miljarder fat oljeekvivalenter.Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?