BÖRSEN: BRED UPPGÅNG, TELEKOMBOLAG MOT STRÖMMEN, OMXS30 +1,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på måndagen. Med stängda marknader i USA med anledning av Labor Day kan aktiviteten komma att bli något mer dämpad än vanligt. Uppgången var bred och nästan samtliga aktier på OMXS30 handlades till stigande kurser.

Vid klockan 10.25 var Stockholmsbörsen OMXS30-index upp 1,4 procent till nivån 1.786. Aktier för 3,8 miljarder hade då omsatts. Även på de ledande Europabörserna syntes uppgångar på 1 procent eller något därtill.

Bland de mest omsatta storbolagen steg Sandvik 2,7 procent och Skanska var upp 2,5 procent. Flera defensiva bolag hade en utveckling som inte matchade indexuppgången. Telia och Essity stärktes med 0,4 respektive 0,2 procent.

Samsung Electronics har tecknat ett avtal med amerikanska Verizon gällande 5G-utrustning värt totalt cirka 6,6 miljarder dollar. Inom samma sektor gick Nokia mot strömmen med en nedgång på 0,2 procent medan Ericsson var upp 0,4 procent.

Barclays har höjt sin rekommendation för Swedish Match till övervikt från tidigare jämvikt. Aktien avancerade runt 3 procent.

SCA lyckades med en uppgång på knappt 1 procent inte hänga med i indexuppgången. Pareto har sänkt sin rekommendation för aktien till sälj från behåll.

Skistar har sett en ökning på 33 procent för bokningen av objektsnätter under jul- och nyårshelgen i jämförelse med föregående år. Aktien steg drygt 6 procent.

Balder höjdes nästan 6 procent. Fastighetsbolaget har köpt 50 procent av det norska bolaget Anthon B Nilsen Eiendom inklusive bolagets fastighetsportfölj till ett marknadsvärde om cirka 3 miljarder norska kronor.

Challenger Mobile gör genom förvärvet av gamingbolaget Battlecamp en verksamhetsförändring. Det planerade förvärvet har en omsättning på 30 miljoner kronor på årsbasis, samt en vinst på över 12 miljoner kronor per år. Aktien belönades med en uppgång på cirka 22 procent.

Drillcon var en annan vinnare med en uppgång på 32 procent. Bolaget har ingått ett borrkontrakt med Trafigura Mining Group som motsvarar ett värde mellan 240-260 miljoner kronor.

Corline Biomedical rusade upp 33 procent. Forskningsbolaget har tecknat ett licens- och leveransavtal med det kanadensiska bolaget Kardium. Avtalet kan ge en årlig intäkt om 50 miljoner kronor.

Inwido har fått en köprekommendation av Dagens industri som i måndagens tidning skriver att förvärvsresan kan ta ny fart. Aktien sattes upp cirka 6 procent.

Carnegie inleder bevakning av forskningsbolaget Cantargia med en köprekommendation. Aktien var upp 15 procent.

DNB räknar med att corona-tyngda Scandic Hotels visar en betydande förlust under 2020 för att under nästföljande år, 2021, återigen nå ett positivt ebitda-resultat. Aktien backade 2 procent.

Ratos steg över 3 procent. Enligt Affärsvärlden är aktien långt ifrån dyr och aktien fick en köprekommendation.

Börsveckan ger rådet att köpa JM och Bonava. Tidningen tycker också att det är värt att teckna IT-konsulten Excitec, som är på väg till First North. Bonava steg över 5 procent och JM sågs upp drygt 3 procent.

Det digitala magasinbolaget Readly får en teckningskurs på 59 kronor per aktie i samband med sin notering på Stockholmsbörsen. Första handelsdag är planerad till den 17 september.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?