1515
Annons
JOHNSON & JOHNSON: 99 MLN USD I OPIOID-FÖRLIKNING WEST VIRGINIA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det amerikanska läkemedelsbolaget Johnson & Johnson betalar 99 miljoner dollar i en förlikning med West Virginia för delaktighet i att vålla en epidemi av opiatmissbruk i delstaten, rapporterar Reuters.

Genom förlikningen slipper Johnson & Johnson vara part i en rättegång som inleddes tidigare i april, och som också inkluderat den israeliska generikatillverkaren Teva Pharmaceutical och de amerikanska bolagen Abbvie och Allergan på grund av deras roller i den missbrukskris som härjat i stora delar av USA.

Johnson & Johnson erkänner dock inte någon skuld eller delaktighet i vad som delstatens rättsliga företrädare kallat "en tsunami av missbruk" i förlikningsavtalet.

Läkemedelsbolaget, som i februari ingick förlikning med amerikanska staten för ett stort antal delstater för 5 miljarder dollar, har nu slutat sälja receptbelagda opioider som smärtstillande. West Virginia var en av fem delstater som inte godtog den nämnda statliga förlikningen, som också tillerkänt delstaten ungefär hälften av värdet på det nu ingångna förlikningsavtalet.

West Virginia har varit särskilt hårt drabbat av opioidkrisen som härjat i USA. Under 2020 var antalet överdoser i befolkningen tre gånger högre än det nationella genomsnittet, enligt myndighetsdata. Nu har delstaten också fått den högsta ersättningen per capita.

"Förlikningarna borde vara baserade på hur svårt delstaten har drabbats, inte vad den har för befolkning", sade West Virginias delstatsåklagare Patrick Morrisey efter att förlikningen blivit klar på måndagen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera