1515
Annons
APPLE: VERKSTÄLLANDE AV APP STORE-DOM SKJUTS UPP (OMS, NY)

(Tillägg på flera ställen i text som skickades första gången onsdag kväll)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En appellationsdomstol i USA beslutade på onsdagen att avvakta med verkställandet av en dom gällande villkoren i Apples appbutik, som annars skulle ha börjat gälla den 9 december.

Det rapporterar Wall Street Journal.

Bakgrunden till onsdagens beslut är att Apple "åtminstone visat att dess överklagande väcker allvarliga frågor angående fördelarna med domstolens beslut".

Beslutet kan komma att fördröja verkställandet av domen mot Apple i flera år, enligt Wall Street Journal.

Domen som appelationsdomstolen behandlar aviserades i september och beordrade Apple att tillåta apputvecklare att ta betalt från sina användare utanför App Store. I mitten av oktober uppdaterade sedan Apple riktlinjerna på App Store gällande mobilspelutvecklarnas möjligheter att styra sina kunders betalningar till andra plattformar. Enligt riktlinjerna ska spelutvecklarna i sina appar efterfråga kundinformation som namn och mejladress för att med den informationen upplysa användarna om alternativa betalningsmetoder.

Med dessa nya regler kan spelutvecklare och andra digitala bolag vars appar finns på App Store undvika den 30-procentiga avgift som Apple tar på alla köp i sin digitala butik. En viss tveksamhet till om Apple skulle fördröja införandet av den nya regeln har dock noterats hos branschens företrädare.

"Om jag förstått det rätt så ska det börja gälla från tidigt i december, om inte Apple gör något innan dess. Nu väntar vi på Apples drag. Det kan dra ut på tiden men slutresultatet blir det samma som vi ser det", uppgav mobilspelbolaget G5:s vd Vlad Suglobov i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt i slutet av september.

Domslutet i september var kopplat till den stämningsansökan som Epic Games lämnat, efter att Apple tagit bort Fortnite-spelet från App Store. Anledningen var att Epic Games skapat en lösning för att ta betalt från kunder utanför App Store.

Även musikstreamingbolaget Spotify har riktat hård kritik mot Apples intäktsdelningsmodell där upp till 30 procent på köp inuti appar tillfallit det amerikanska techbolaget via App Store.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?