1515
BÖRSEN: SKANSKA OCH VOLVO DRAGLOK I UPPGÅNG, OMXS30 +1,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Indexen steg på Stockholmsbörsen på torsdagen, när händelseutvecklingen efter det amerikanska presidentvalet studerades.

Demokraternas Joe Biden bedömdes av flera medier stå nära ett övertagande av makten i Vita huset, även om rösträkning i flera delstater ännu återstod. Även i övriga Europa steg börserna, samtidigt som oron över den kraftigt ökade spridningen av covid-19 fanns med i bakgrunden.

Vid stängning hade OMXS30-index stigit 1,5 procent till 1.822 och aktier för 22,6 miljarder kronor omsattes under dagen på Stockholmsbörsen.

Skanska blev en av dagens vinnare efter att ha rapporterat. Bolaget visade ett högre rörelseresultat än väntat, men med lägre försäljning än väntat sedan byggverksamheten tyngts av covid-19. Orderingången var 2 procent högre än väntat i Infronts sammanställning och aktien steg 3,1 procent.

Volvo Lastvagnar ska lansera ett komplett program med eldrivna lastbilar i Europa under 2021, meddelade bolaget i samband med en kapitalmarknadsdag. Försäljningen ska inledas nästa år och volymproduktionen ska starta 2022. Volvo stärktes 3 procent.

Bland övriga vinnare hos storbolagen fanns H&M och Securitas, som steg 3,7 respektive 3,2 procent.

Rapporterande Astra Zeneca rörde sig måttligt med en nedgång på 0,2 procent. Bolaget visade en lägre kärnvinst än väntat i kvartalet, 0:94 dollar per aktie mot Infronts konsensus 1:00 dollar. Intäkterna var i princip i linje med förväntat, 6,6 miljarder dollar mot väntade 6,7 miljarder dollar, och prognoser för vinst och intäkter på helårsbasis upprepades av bolaget.

På minussidan bland storbolagen fanns även Essity och Swedish Match, med nedgångar på 0,4 procent vardera.

En lång rad bolag utanför storbolagsindex rapporterade. Av dessa utmärkte sig nätmodehandlaren Boozt med en tillväxt på 26 procent, ökat rörelseresultat till 48 miljoner och dessutom höjda prognoser för helåret. Aktien belönades med en uppgång på 16 procent.

Kontanthanteringsbolaget Loomis redovisade ett starkare rörelseresultat än väntat för det tredje kvartalet. Bolaget har initierat "omfattande" åtgärdsprogram i flera länder, där omstruktureringen av bolagets brittiska verksamhet är det mest betydande. Mot bakgrund av coronapandemin gör Loomis bedömningen att det tidigare intäktsmålet, om 24 miljarder kronor för 2021, sannolikt inte kommer att nås. Loomis backade 5,8 procent.

Mobilspelutvecklaren G5 Entertainment stack ut med ett resultat efter skatt som steg till 48,5 miljoner kronor i tredje kvartalet, att jämföra med en förlust på 3,4 miljoner samma period i fjol, och en omsättning som ökade 10 procent till 332 miljoner kronor. Aktien lyfte 14,5 procent.

Leo Vegas lade fram en rapport med bättre resultat än förväntat, men med lägre omsättning än analytikerna räknat med. Leo Vegas handlades upp 1,2 procent.

Collector steg 12,6 procent. Erik Selin, som är storägare och styrelseordförande i bolaget, har vid två tillfällen köpt totalt 300.000 aktier i bolaget till en snittkurs om 17:30 kronor.OMXS30 torsdag den 5 november

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?