BÖRSEN: STABIL UPPGÅNG TILLTOG MOT SLUTET, OMXS30 +2,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades till stigande kurser på onsdagen under en uppgång som tilltog under den avslutande handeln. Investerarna satte sin tilltro till att den globala ekonomin kan återhämta sig efter corona-krisen. Efter den senaste tidens uppgång, där index har varit upp sju av åtta dagar, närmar sig index oförändrade nivåer för året. Vid stängningen var OMXS30 index ned cirka 3,5 procent från årsskiftet.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 2,6 procent till nivån 1.710. Aktier för 27,4 miljarder var då omsatta. Verkstad återfanns bland vinnarna medan vissa defensiva bolag gick mot strömmen.

Sandvik stärktes 6,5 procent till 170:10 kronor. Verkstadsbolaget har fått en höjd rekommendation av Morgan Stanley till övervikt från undervikt. Riktkursen dras upp till 186 från 125 kronor.

Volvo steg 3,5 procent. Branschdata från amerikanska ACT visade att order på tunga lastbilar i den så kallade Class 8-kategorin uppgick till 6.700 enheter i Nordamerika i maj, en ökning med 56 procent jämfört med april men en minskning med 38 procent jämfört med maj 2019.

SCA sållade sig däremot till förlorarna i storbolagsindexet med en nedgång på 0,3 procent tillsammans med mer defensiva Essity som backade med 0,7 procent. Essity har fått en sänkt rekommendation av DNB till sälj från behåll.

Detaljhandelskedjan Clas Ohlson steg över 6 procent efter rapporten för det säsongsmässigt svaga fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Rörelseresultat och bruttomarginal överträffade förväntningarna, och det första kvartalet har inletts med en organisk försäljningstillväxt på 4 procent i maj.

Elekta meddelade att vd Richard Hausmann har beslutat att avgå av personliga skäl med omedelbar verkan. Elektas ir-chef Cecilia Ketels säger till Direkt att Richard Hausmann längtar tillbaka till hemlandet Tyskland som han länge pendlat ifrån. Dessutom pekar hon på att Elekta nyligen nått målet för Unity. Investerarna gillade inte beskedet att vd:n, under vilkens ledning aktiekursen har ökat rejält, kliver av och aktien tappade nästan 7 procent.

Bland bostadsutvecklarna stärktes JM 11 procent och Bonava syntes upp 16 procent.

Carnegie har höjt rekommendationen för Lundin Energy till köp från sälj. Riktkursen höjs till 285 från 130 kronor. Aktien reagerade med att stiga 3,6 procent till en nivå vid 245:60 kronor.

Ratos styrelseordförande Per-Olof Söderberg har via bolaget P-O Söderberg Holding köpt aktier för drygt 10 miljoner kronor. Hela släkten Söderberg kontrollerar cirka 28 procent av kapitalet och runt 55 procent av rösterna i Ratos. Aktien var upp drygt 4 procent.

SEB Equities har höjt riktkursen för Net Ent till 56 kronor från 41 kronor. Rekommendationen köp upprepas, och aktien var upp 7 procent till 48:25 kronor.

Carnegie tar upp bevakningen av Vitrolife med en köprekommendation. Aktien stärktes med 7 procent.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 onsdagen 3 juni

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?