1515
NISSAN: ÖVERVÄGER BYGGA ELBILSFABRIK I STORBRITANNIEN - FT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det japanska fordonsbolaget Nissan förhandlar om ett bygge av en batterifabrik i Storbritannien, rapporterar Financial Times med hänvisning till källor.

Målet är enligt tidningens källor att Nissans facilitet, förlagd till Sunderland, ska möjliggöra att Storbritannien till bolagets näst största produktionscentra utanför Japan.

Den nya fabriken ska byggas intill Nissans befintliga fabrik i Sunderland och skapa förutsättningar för byggnation av 200.000 elbilar per år, enligt Financial Times uppgifter.

Bästsäljaren i hela den europeiska elbilskategorin, Nissan Leaf, tillverkas redan i Sunderland. För närvarande är dock batterproduktionskapaciteten blott 1,9 gigawattimmar. De nya faciliteterna ska uppgå till 18-20 gigawattimmar när projektet är färdigt. Öppnande väntas 2024, enligt källorna.

Förhandlingarna om projektet ska ha tagit fart efter att brexitavtalet var klart och ett tillkännagivande ser ut att kunna lämnas om planerna under sommaren.

Regeringar över hela regionen har stött till med stöd för att säkra jobbtillfällen som kommer med upprättandet av den nya industrin. Nissan-fabriken kommer kräva stöd på åtskilliga tiotals miljoner pund, enligt Financial Times.

Tesla valde Tyskland, något som i samband med beskedet beskrevs som ett nederlag för Storbritannien. Det amerikanska elbilsbolagets kapacitet i fabriken i Nevada som står för störst produktion uppgår till 35 gigawattimmar.

I Tyskland har även svenska Northvolt börjat upprätta industriskaliga produktionsfaciliteter i samarbete med Volkswagen, utöver fabriken utanför Skellefteå.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?