1515
Annons
BÖRSEN: GÅR MOT POSITIV START, ESSITYS RAPPORT UNDER FÖRVÄNTAN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda onsdagen med en uppgång trots en småsur avslutning i New York på tisdagen och en blandad utveckling i Asien under natten och morgonen. Fokus för dagen kommer att vara Feds räntebesked som väntas efter svensk börsstängning.

Strax efter klockan 8.30 indikerade den svenska förhandeln hos IG-Markets en uppgång omkring 0,4 procent. De europeiska terminerna, franska CAC 40 och tyska DAX, var vid samma tidpunkt +0,8 respektive +0,7 procent.

Vid klockan åtta svensk tid kommer Fed med räntebesked där centralbanken väntas lämna räntan orörd samt fortsätta med avvecklingen av de kvantitativa lättnaderna.

"Svagare ekonomiska tillväxtprognoser har bidragit till att investerare drar lite av lättnadens suck om att Fed inte behöver vara alltför aggressiva", sade Sam Stovall på CFRA till AP.

På rapportfronten lämnade Essity på morgonen kvartalsrapport för det fjärde kvartalet där det justerade ebita-resultat på 3.077 miljoner kronor kom in under analytikerna i Infronts förväntan på 3.538 miljoner. Vidare kommer hygienbolaget att göra ytterligare prishöjningar under 2022 för att kompensera för den "kraftiga kostnadsinflationen".

Även HMS Networks, som levererar kommunikationssystem, visade korten för det fjärde kvartalet. Rörelseresultatet på 109 miljoner kronor var bättre än analytikerna i Infronts snittförväntan på 95 miljoner kronor. Orderingången uppgick till 699 miljoner kronor jämfört med 408 miljoner kronor motsvarande kvartal 2020. Bolaget har sett en temporär förbättring av tillgången på halvledare men ser fortsatt utmaningar kommande kvartal.

Byggmax jämförbara försäljning under det fjärde kvartalet minskade med 6 procent. Bolaget pekar på starka jämförelsetal och att jämfört med fjärde kvartalet 2019 var den försäljningen drygt 20 procent upp.

SEB Equities har återupptagit bevakningen av gamingbolaget Paradox med rekommendationen köp och riktkurs 220 kronor. Fler lanseringar av nytt material till befintliga kärnspel (DLC) och en potentiell lansering av Victoria 3 borde ta Paradox tillbaka till 2020 års nivåer med en organisk tillväxt på ungefär 27 procent och en ökning av ebit-resultatet med cirka 130 procent, menar banken.

Flera analytiker har även uttalat sig om gårdagens två stora rapportbolag Ericsson och Atlas Copco. Ericsson som rosade marknaden med sin rapport och steg 7,6 procent på tisdagen har fått höjda riktkurser från Morgan Stanley, Barclays, Carnegie och Nordea med mellan 4 och 10 kronor.

Atlas Copco vars rapport inte mottogs med blida ögon har trots det fått höjd rekommendation till köp av Carnegie och Pareto. JP Morgan har höjt sin riktkurs till 665 kronor (650) med bibehållen rekommendation övervikt. SEB har å sin sida sänkt riktkursen till 650 kronor (675) men med fortsatt rekommendation köp. Aktien slutade rapportdagen ned 5 procent till 516 kronor per A-aktie.

På rekommendationsfronten har Nordea Markets höjt sin rekommendation för danska Coloplast, som utvecklar och säljer sjukvårdsprodukter, till behåll från sälj. Beträffande Corem har banken en mer negativ syn och har i stället sänkt rekommendationen till behåll från tidigare köp.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?