1515
FINANS: BIDENS MYNDIGHETSCHEFER TUFFARE MOT WALL STREET - RTRS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Wall Street kan gå fyra tuffa år till mötes sedan tillträdande president Joe Biden sett till att flera toppchefer som gjort sig kända för att behandla finansmarknaden med hårda nypor tillsätts hos bland annat finansinspektionen SEC.

Det rapporterar Reuters.

Under veckoinledningen presenterade Joe Biden vilka namn som kommer leda finansinspektionen SEC (Gary Gensler) och CFPB, som är myndigheten för konsumentskydd inom finans (Rohit Chopra).

Den mer progressiva falangen i Joe Bidens parti Demokraterna har lyft fram just dessa två myndigheter som särskilt viktiga i fråga om att nå politiska mål för att ställa sociala orättvisor och klimatförändringar tillrätta, skriver nyhetsbyrån.

Kritiken från Republikanerna lät inte vänta på sig efter tillsättningarna. Joe Biden har "vikit sig för den yttersta vänstern", sade kongressens finansutskotts republikanske medlem Patrik McHenry.

Gary Gensler, som alltså ska leda SEC, var chef över myndigheten med ansvar för derivatregler mellan 2009 och 2014. Han var med och implementerade nya restriktioner som beslutats av kongressen efter finanskrisen och fick ett rykte om sig att vara tuff mot mäktiga Wall Street-intressenter, skriver Reuters.

Rohit Chopra var i sin tur med och skapade strukturen för CFPB efter krisen med ansvar för studielån. Därefter har han kampanjat hårt hos handelskommissionen FTC för att regelverk ska stramas åt kring techbolag i fråga om skyddande av konsumentdata och konkurrens med hjälp av bestraffningsåtgärder mot företag som Facebook, Amazon, Apple och Google.

Avgörande för att de två nu kunnat tillsättas och röstas igenom senaten är förra veckans seger i senatsvalet i Georgia, där två demokrater slog sina republikanska rivaler och välte över majoriteten i överhuset, enligt nyhetsbyrån. Om Republikanerna hade kunnat sätta stopp är det troligt att ingen av de nämnda släppts fram.

Dessutom kommer nu flera kommittéer och utskott ledas av just demokrater, bland annat det viktiga bankutskottet i senaten som kommer få Sherrod Brown som ordförande. Han har vid flera tillfällen uttalat stöd för att riva upp lättnader som införts av Donald Trump visavi Wall Street.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?