1515
BÖRSEN: VIRUS OCH RESTRIKTIONER DÄMPADE HUMÖRET, OMXS30 -2,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Riskviljan var låg på Stockholmsbörsen i likhet med omvärldsbörserna på måndagen, där oro för den nya aggressivare virusmutationen och hårdare restriktioner i flera länder dominerade handelshumöret.

Vid stängning var OMXS30 ned 2,2 procent till nivån 1.845. Aktier för 22 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Nedgångarna inom OMXS30 var såväl breda som djupa där en majoritet av bolagen backade 2 procent eller mer.

För Electrolux lades sten till den allmänna coronabördan i form av en sänkt rekommendation från Pareto som övergav sin köprekommendation och satte behåll med riktkursen nedskruvad till 200 från 230 kronor. Analyshuset tror att stigande råvarupriser kommer att kosta på för Electrolux och har sänkt vinstprognoserna för de kommande två åren. Vitvarubolaget var ner 3,4 procent till 190 kronor jämnt.

Tungt gick det även för Tele2, Nordea och Telia som var ner mellan 3,4 och 3,9 procent. Andra mer defensiva tillgångar så som Essity, Getinge och Swedish Match stod emot relativt bättre men ingen aktie noterades för en uppgång i hela OMXS30.

Sweco meddelade på måndagen att bolaget kommer att göra en nedskrivning på 290 miljoner kronor efter att granskningen av den tyska verksamheten avslutats. Aktien tappade 5,7 procent.

På flera handelsplatser i omvärlden straffades underhållning- och reserelaterade sektorer. På Stockholmsbörsen föll Moment Group 7,4 procent till 1:76 kronor. Underhållningsbolaget meddelade även att teckningskursen i de emissioner som tidigare har aviserats kommer att uppgå till 0:133 kronor per aktie.

Bland förlorarna fanns också oljebolagen som drogs med av det fallande oljepriset. Enquest var ner 6,6 procent, medan IPC och Tethys förlorade 6,9 respektive 5,5 procent. Bättre gick det för sektorkollegan Maha Energy som lämnade positiva besked om den nyligen färdigställda Tie-2 produktionsbrunnen. Aktien steg 6,9 procent.

Midsona, som har gått starkt under året med en uppgång på över 50 procent, tilldelades en köpstämpel av Dagens industri och steg 6,6 procent. Tidningen menar att bolaget ligger rätt i trenden med ekologiska varor och växtbaserad köttersättning.

I hälsovårdssektorerna noterades större kursrörelser i ett flertal aktier.

Vicore Pharma avancerade 26 procent efter att fortsatta analyser av Attract-studien visar att forskningsbolagets läkemedelskandidat C21 återställer lungfunktionen i samband med covid-19.

Uppåt var det även för forskningsbolaget Active Biotech adderade dryga 13 procentenheter till fredagens uppgång på dryga 20 procent.

På First North steg Integrum 23 procent efter att medicinteknikbolaget fått PMA-godkännande (pre market approval) från amerikanska FDA för implantatsystemet Opra som ett klass 3 medicinskt instrument.

Bayn Groups styrelseledamot och femte största ägare Mikael Petterson köpte på fredagen aktier för motsvarande 1,6 miljoner kronor. Aktien stängde upp drygt 13 procent.


Graf: OMXS30 måndagen den 21 december

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?