1515
Annons
RB: DISTANSARBETE POTENTIELL RISK FÖR FINANSIELL STABILITET

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kontor utgör en betydande andel av den kommersiella fastighetssektorn, och om det blir ändrade preferenser och beteenden (till exempel distansarbete) i spåren av pandemin kan det påverka sektorn om efterfrågan på kontorsyta minskar.

Det konstaterar Gustav Alfelt, Niclas Olsén Ingefeldt och Martin Regnér, ekonomer vid Riksbankens avdelning för finansiell stabilitet, i en ekonomisk kommentar på onsdagen.

Ekonomerna konstaterar att företag i den kommersiella fastighetssektorn har stora lån och att dessa lån också har vuxit snabbt de senaste åren.

"Sammantaget gör det fastighetsföretagen känsliga för störningar som kan påverka deras förmåga att betala på sina lån. Det innebär också att problem inom fastighetssektorn snabbt kan sprida sig till det finansiella systemet", skriver ekonomerna.

Med tanke på att kontor utgör den till värdet sett största delen av fastighetssektorn så skulle fastighetsföretagen drabbas av ökade vakanser om efterfrågan på kontorsyta minskar, till exempel till följd av ändrade preferenser efter pandemin.

Ekonomerna påpekar att det är många faktorer som påverkar efterfrågan på kontorsyta, och det är också osäkert om ökat distansarbete kommer att leda till ökade vakanser. Men det är ändå sunt att redan nu undersöka vilka konsekvenser det kan resultera i för såväl fastighetsföretag som finansiell stabilitet.

Om vakanser i kontorsfastigheter följs av lägre förväntningar om framtida hyresnivåer kan det, enligt ekonomerna, få konsekvenser för fastighetsföretag och långivare. Bedömningen är dock att företagen har kvar tillräckligt stora hyresintäkter för att klara en sådan situation.

Ekonomernas slutsats är att riskerna för finansiell stabilitet är små till följd av att fler arbetar hemifrån.

"Om däremot företag minskar på kontorsytan genom en effektivare användning av lokalytan kan det, via högre vakanser och försämrade nyckeltal, innebära finansieringsutmaningar för fastighetsföretag. I ett sådant läge kan det leda till betydande risker för den finansiella stabiliteten", skriver Gustav Alfelt, Niclas Olsén Ingefeldt och Martin Regnér.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?