1515
BÖRSEN: EVOLUTION BACKAR TROTS STÄRKT MARGINAL, OMXS30 -1,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen fortsatte nedåt på torsdagen och den strida strömmen av bolagsrapporter satte flera tydliga spår i kurslistorna.

Evolution var dagens förlorare tillsammans med Hexagon och Sinch, medan tisdagens rapportvinnare Alfa Laval fortsatte sin resa uppåt.

Klockan 12.45 hade OMXS30 handlats ned 1,5 procent till 2.310 och aktier för 11,9 miljarder kronor var samtidigt omsatta på Stockholmsbörsen.

Livekasinobolaget Evolution visade upp en tillväxt för tredje kvartalet på 97 procent, men ändå en lägre omsättning än väntat. Ebitda-marginalförstärkningen var högre än Infronts estimat och rörelseresultatet i princip i linje med förväntan. Rapporten, och vd Martin Carlesunds uttalande för Nyhetsbyrån Direkt om att bolaget kommer slå tidigare marginalprognos för helåret, räckte dock inte för att vinna investerarnas gunst.

Aktien föll 6,8 procent och var svagast inom OMXS30, tätt följd av onsdagens rapportbesvikelse Swedish Match som tappade ytterligare 5,7 procent.

Sinch backade sedan den amerikanska sektorkollegan Twilio backat 11 procent i Wall Streets efterhandel. Twilios guidning för fjärde kvartalet kom in svagare än väntat, vilket inte vägdes upp av att tredje kvartalet var något bättre än väntat. Sinch var 4 procent ned.

Hexagon var också en rapportförlorare och sjönk 3,4 procent efter en rapport i princip i linje med förväntningarna, om än med viss dragning nedåt på resultatraderna. Mätteknikbolagets vd Ola Rollén talade liksom många andra börs-vd:ar om utmaningar i komponentförsörjning i kombination med stark efterfrågan.

Skanska parkerade också på minussidan och var 1,7 procent lägre. Kvartalsrapportens omsättning var 7 procent under förväntningarna medan marginalen överträffade Infronts konsensus. För Direkt uppgav vd Anders Danielsson att byggbolaget hoppas kunna motverka en del av den befarade kommande cementbristen med så kallad "grön betong", där cementblandningen reduceras med andra material.

Bonava klarade inte att möta analytikernas resultatförväntningar i det tredje kvartalet och huvudförklaringen var enligt vd Peter Wallin ett projekt i Baltikum-St Petersburg som hann färdigställas men inte har överlämnats. Bonava backade 3,5 procent.

Andra förlorare i rapportflödet var krantillverkaren FM Mattsson, Electrolux Pro samt e-handlaren BHG Group, som föll 12 procent efter ett rörelseresultat som var 20 procent under förväntan.

På vinnarsidan inom OMXS30 fanns i stället återigen tisdagens rapportvinnare Alfa Laval, som fortsatte uppåt och stärktes 3,3 procent. Assa Abloy, som sjönk efter sin rapport på onsdagen, rekylerade uppåt 1,8 procent.

Dagens verkliga rapportvinnare var dock hjälmbolaget Mips, som överväldigade marknaden med 82 procent organisk tillväxt att jämföra med väntade 30 procent. Rörelseresultatet steg hela 101 procent medan analytikernas förväntningar var en ökning på 26 procent. Mips vd Max Strandwitz förklarade framgångarna med stark efterfrågan på cykelhjälmar och på börsen belönades aktien med en uppgång på 16 procent under livlig handel.

Marknadsundersökningsföretaget Cint handlades också upp kraftigt. Bakgrunden var onsdagskvällens besked att amerikanska teknikplattformen Lucid köps upp för 1,07 miljarder dollar, en affär som delvis betalas med nyemitterade aktier. På onsdagskvällen aviserade bolaget därför en riktad emission, där kursen blev 111:50 kronor per aktie. Kapitalanskaffningen tillförde 4,4 miljarder kronor och aktien lyfte på torsdagen 18 procent till 131:50 kronor.Stockholmsbörsens OMXS30 torsdag 28 oktober

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?