1515
SPOTIFY: BRITTISK UNDERSÖKNING SKA GRANSKA ARTISTERSÄTTNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En parlamentarisk undersökning om hur mycket populära streamingtjänster som Spotify och Apple Music betalar till artisterna ska inom kort öppnas i Storbritannien.

Det skriver sajten 9to5mac.

Departementet för Digital, Culture, Media & Sport (DCMS) ligger bakom och parlamentsledamoten Julian Knight säger i ett uttalande att tillväxten på streamingmarknaden inte får ske på bekostnad av mindre kända artister. Undersökningen, som ska inledas i november, ska inhämta information från branschexperter, artister och skivbolag samt från de berörda streamingplattformarna.

Bland de fall som uppmärksammats på senare tid märks violinisten Tamsin Little, som tidigare i år uppgav att hon blivit ersatt med totalt 12:34 pund för mellan 5 och 6 miljoner strömmade låtar under en sexmånadersperiod. I hennes fall berodde det delvis på att hennes musik spelades in innan digitala rättigheter blev en egen distinkt kategori i artistkontrakt, men även i andra fall är det vanligt att särskilt mindre kända artister fått små betalningar för hundratusentals spelade låtar på tjänsterna.

Enligt BBC är ersättningen per strömmad låt på Apple Music 0:0059 pund. Spotify betalar 0:002-0:0038 pund och Youtube endast 0:00052 pund.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?