1515
ECB: SKÄL VARA TÅLMODIGA UNDER PERIOD AV STOR OSÄKERHET – PROT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) ECB-rådet såg vid oktobermötet skäl att vara tålmodiga under en tid av förhöjd osäkerhet.

Det framgår av protokollet från ECB:s policymöte den 28 oktober som publicerades på torsdagen.

Vid mötet beslutade rådet att lämna depositräntan och storleken på QE-programmet PEPP oförändrade, men köptakten antogs vara lägre än under andra och tredje kvartalet.

Ledamöterna noterade att givet begränsningarna av den nuvarande låga räntan så kan inflationsuppgången vara ett sätt att förankra förväntningarna på målet.

En fortsatt ackommoderande hållning är också i linje med det nya ramverket, som tillåter inflationen att något stiga över målet. Det har heller inte skett några fundamentala förändringar i synen på tillväxt och inflation som gällde för pandemin.

Den expansiva hållningen behöver ändå ses över någon gång i framtiden givet de förbättrade inflationsutsikterna. Rådet står nu inför utbudsbrist snarare än efterfrågebrist i en miljö av stigande inflationsförväntningar och starkare arbetsmarknad. Den nuvarande makroekonomiska miljön är samtidigt avhängig ett omfattande stöd.

Marknaden har prisat in en tidigare höjning än vad den framåtblickande guidningen ger vid handen, och frågan restes om marknaden missförstått de tre villkoren för en höjning. En upprepning av dessa skulle därmed kunna vara lämplig.

Ledamöterna ansåg att inflationsuppgången till stor del drivits av tillfälliga faktorer som väntas försvinna på medellång sikt. Prisuppgångarna har samtidigt varit mer ihållande än vad som väntades i september. Även om det inte finns andrahandseffekter ännu så måste pristrycket på medellång sikt bevakas noga.

Osäkerheten om inflationsutsikterna har också ökat.

"Även om uppåtriskerna för inflationen har ökat så är det viktigt för rådet att inte överreagera, men heller inte vara omotiverat passiva, och behålla en nödvändig flexibilitet i att kalibrera penningpolitiken för att kunna hantera alla inflationsscenarier", står det.

Rådet var enigt om att fortsätta PEPP-köpen i lite långsammare takt. Baserat på nuvarande utveckling så väntades ett beslut i december om att avsluta PEPP i mars 2022. Men besluten måste vara datadrivna och alla inkommande data tas i beaktande. De nya prognoserna i december kommer inte att skingra all osäkerhet om de medelfristiga inflationsutsikterna.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?