1515
BÖRSEN: BOLIDEN FÖRLORARE PÅ LUGN BÖRS, OMXS30 OFÖR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades vid lunchtid i en oregelbunden tendens. Boliden tyngdes av en sänkt rekommendation medan Astra Zeneca gick framåt.

Vid cirka klockan 12.30 var OMXS30-indexet oförändrat vid nivån 2.241. Aktier för 7,4 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen i sin helhet. Indexet höll sig därmed i trakterna kring sin rekordnivå.

Bland de mest omsatta storbolagen föll Boliden 2,5 procent där en säljrekommendation från UBS låg i den negativa vågskålen.

Halvledarbristen fortsätter att pressa fordonssektorn och på torsdagen efter svensk stängning meddelade Ford att produktionen kommer att pausas i ytterligare anläggningar. På OMXS30 syntes Volvo och Autoliv längre ned i listan med nedgångar på knappt 1 respektive drygt 1 procent.

Bland vinnaraktierna fanns Astra Zeneca, Evolution och Getinge som alla steg med runt 1 procent vardera.

På fredagen inleds ABB:s senaste återköpsprogram om upp till 4,3 miljarder dollar. Aktien sågs upp drygt en halv procent.

Catena Media levererade positiva besked om utvecklingen i det första kvartalet där det justerad ebitda väntas uppgå till 23,9-25,0 miljoner euro jämfört med 12,9 miljoner motsvarande kvartal föregående år. Enligt Infronts sammanställning av tre analytikers estimat, som gjordes i slutet av februari, väntades i snitt ett justerat ebitda på 18,6 miljoner euro. Aktien steg 17 procent.

Även HMS Networks som levererar kommunikationssystem, har meddelat att det första kvartalet väntas bli bättre än tidigare prognoser. Rörelseresultatet förväntas uppgå till 110 till 120 miljoner kronor, en förbättring mot föregående år med cirka 70 procent. Orderingången uppges uppgå till cirka 560 miljoner kronor, motsvarande en ökning om 40 procent. Här var kursuppgången strax över 7 procent.

Sämre gick det för Xspray som sent på torsdagen meddelade preliminära resultat från två bioekvivalensstudier på fastande respektive icke fastande friska frivilliga som genomförts med en något justerad tablettformulering av den generiska produktkandidaten Hynap-Dasa "B". I studien på icke fastande uppnåddes bioekvivalens jämfört med Sprycel, medan studien på fastande visade en sänkt absorptionsnivå, effekten är inte tillräcklig för att uppnå bioekvivalens och aktien sänktes 14 procent.

Bussoperatören Nobina har redovisat ett justerat resultat före skatt på 129 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2020/2021. Bolaget lämnade i mars förhandsbesked om ett justerat resultat före skatt i spannet 120-130 miljoner kronor. Utdelningen var åt det försiktiga hållet och föreslås till 3:77 kronor jämfört med väntade 4:36 kronor. Trots ett resultat i linje med förväntan var aktien ned drygt 1 procent.

På rekommendationsfronten har Berenberg Bank inlett bevakning av Nibe och sätter rekommendationen köp. Riktkursen är 360 kronor. Aktien i Nibe steg 1,5 procent till 292:90 kronor.

Fukthanteringsföretaget Munters får höjd rekommendation av Pareto Securities till köp från tidigare behåll. Pareto justerar samtidigt upp sin riktkurs på bolaget från 75 till 85 kronor, och aktien steg nästan 5 procent till 78:50 kronor.

Redeye har inlett bevakning av desinfektionsbolaget Lifeclean och sätter ett rimligt värde för aktien på 16 kronor i ett basscenario. Aktien var upp 9 procent till 11 kronor.


Graf: Stockholmsbörsen OMXS30 fredag 9 april

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?