1515
EU: VILL INFÖRA NYTT SYSTEM FÖR BOLAGSSKATTER

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU bör ändra systemet för företagsbeskattning och gå mot mer beskattning av omsättning och immateriella tillgångar.

Därmed kommer beskattningsrätten att flyttas till konsumtionslandet från bolagets hemland.

Det föreslog EU-kommissionen på tisdagen som ny inriktning för EU.

Kommissionen utlovade också kommande förslag om skalbolag, aktiekapitalfinansiering och insyn om faktiska skattebetalningar.

På tisdagen gav kommissionen även en rekommendation till EU-länderna att tillåta företag att dra av förluster under pandemiåren 2020 och 2021 från vinster tidigare år, åtminstone från 2019.

"Det är dags för nytänkande om beskattning i Europa. När våra ekonomier övergår till en annan tillväxtmodell måste våra skattesystem anpassa sig", sade EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni vid en presskonferens.

Den mer långsiktiga förändringen av systemet för bolagsbeskattning utgår delvis från de pågående förhandlingarna i OECD.

Där försöker OECD:s medlemsländer nå en uppgörelse om att flytta beskattningsrätten till konsumtionslandet för digitala och andra stora företag (kallat pelare 1).

Ett andra spår i OECD är att införa en global miniminivå för bolagsskatt (kallat pelare 2). USA har föreslagit nivån 21 procent.

Paolo Gentiloni sade att det kan vara möjligt att nå en överenskommelse om de två pelarna vid G20-mötet för finansministrar i Venedig den 9-10 juli.

Men att sedan utarbeta detaljerna tar tid. Inom EU bör pelare 1 och 2 omvandlas till direktiv, sade Paolo Gentiloni.

Kommissionen siktar på att lägga ett förslag om en ram för bolagsskatter före 2023 (kallad BEFIT, Business in Europe: Framework for Income Taxation).

Samtidigt drar nu kommissionen tillbaka sitt tidigare förslag om en gemensam konsoliderad bolagsskattebas i EU (CCCTB). Detta förslag har stött på mycket hårt motstånd. Ursprungstanken fanns 2000 och det senaste förslag lades 2011.

Alla beslut i skattefrågor kräver enhällighet bland EU-länderna.

På senare år har EU-länderna haft lätt att enas om åtgärder mot skatteparadis i omvärlden, men svårt att enas om annat, som en digital skatt i EU.

Kommissionens vice ordförande för ekonomi Valdis Dombrovskis sade att det är ineffektivt för företag att behöva följa 27 olika skattelagstiftningar i EU.

BEFIT skulle minska administrativa kostnader, täppa till kryphål och stödja inre marknaden, jobb och tillväxt, sade han.

Bland de övriga idéerna som kommissionen flaggade för fanns ett förslag om skalbolag före årets slut. Genom ökad transparens ska missbruket av skalbolag stävjas.

Vidare ska kommissionen lägga ett förslag om schablonavdrag för företags finansiering genom aktiekapital i början av 2022. För närvarande missgynnas finansiering genom aktier i förhållande till lånefinansiering, där ränteavdrag kan göras.

Under 2022 ska kommissionen också lägga förslag om hur stora multinationella företag ska publicera de effektiva skattesatserna de betalar.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?