1515
Annons
BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA NEDÅT EFTER USA-MINUS, VOLVO RAPPORTERAT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att starta fredagens handel på minus i spåren av nedgångar i USA kvällen före. Morgonens huvudnummer på rapportfronten, Volvo, slog förväntningarna på resultat och omsättning men orderingången levde inte upp till förhandstipsen.

Strax efter 8.30 indikerade terminshandeln ute på de ledande Europabörserna en start med sjunkande index. DAX-terminen för Frankfurtbörsen var ned 1,3 procent och Parisbörsens CAC40 med 1,5 procent. Den svenska aktiemarknaden väntades enligt IG Markets förhandel öppna med en nedgång kring 1,4 procent.

USA-börserna vände nedåt på torsdagskvällen efter initial uppgång. Under kvällen talade Federal Reserve-chefen, vilket väckte oro för snabba räntehöjningar. Jerome Powell sade att en räntehöjning med 50 punkter kommer att diskuteras på Feds möte den 3-4 maj. Vid stängning hade det breda S&P 500 backat 1,5 procent till 4.394, motsvarande en nedgång om 1,9 procent efter Stockholmsbörsens stängning.

Asienbörserna tyngdes på fredagen av att USA-marknaderna backade. Börssentimentet dämpades även av att Kinas president Xi Jinping på torsdagen försvarade landets nollcovid-strategi och pågående reformer.

Volvos resultat och omsättning i första kvartalet överträffade analytikernas förväntningar men orderingången låg klart under vad analytiker räknat med. Lastbilstillverkaren har stora orderböcker men leveranstiderna är samtidigt långa och bolaget har varit restriktivt i orderläggning, vilket påverkade orderingången i det första kvartalet negativt.

Hygien- och hälsobolaget Essity tidigarelade sin kvartalsrapport till fredagsmorgonen och levererade starkare justerat resultat än väntat. Samtliga affärsområden visade hög organisk försäljningstillväxt. En nedskrivning om cirka 1,4 miljarder kronor av tillgångar i Ryssland gjordes i kvartalet.

Vidare på rapportfronten var Saabs order, omsättning och rörelseresultat bättre än väntat i årets första kvartal. Försvars- och säkerhetsföretaget bedömer fortfarande att den organiska försäljningstillväxten kommer att bli cirka 5 procent för 2022 och att rörelseresultatet kommer att förbättras med mellan 8-12 procent för helåret.

Arjos ebitda-resultat före engångsposter var något bättre än väntat i det gångna kvartalet. Medicinteknikbolaget upprepar bedömningen om att organisk tillväxt helåret 2022 kommer att ligga inom målnivån på 3-5 procent.

Fingerprint Cards rörelseresultat blev -31,7 miljoner kronor (1,7). Covid-19-relaterade nedstängningar i Kina hade en negativ effekt på omsättningen, som sjönk 15 procent. Programvarubolaget Vitec ökade i stället både resultat och omsättning i det gångna kvartalet.

På rekommendationsfronten har Pareto Securities höjt Betsson till köp från behåll. Handelsbanken Capital Markets har dragit ned sin kortsiktiga rekommendation för Boliden till behåll från köp och DNB Markets har sänkt Kinnevik till behåll från köp.

På fredagens fortsatt agenda öppnar Autoliv sina rapportböcker klockan 12. På fredagens statistikagenda finns bland annat preliminära PMI-siffror från både eurozonen och USA och ledande indikatorer i USA.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?