1515
Annons
BÖRSEN: FORTSATT NEDGÅNG, ERICSSON MOT STRÖMMEN, OMXS30 -1,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fredagen började med fortsatt sjunkande index på Stockholmsbörsen, som dock noterade en mindre nedgång än på flera andra håll i Europa.

En brand vid ett kärnkraftverk i Ukraina bidrog till att öka oron, även om branden dock snabbt kom under kontroll och strålningsnivåerna rapporterades vara normala.

Omkring klockan 9.45 hade OMXS30 sjunkit 1,5 procent till 2.017 och aktier för 4,1 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. I övriga Europa var DAX i Frankfurt ned 2,3 procent och franska CAC 40 tappade 1,6 procent.

Sämst bland storbolagen var H&M som tappade 4 procent till 137:04 kronor. H&M har av HSBC sänkts till behåll från tidigare köp, samtidigt som riktkursen sänkts till 157 kronor från 210.

Skanska, Swedbank, Volvo och SKF var andra aktier som sjönk kraftigt och var ned 3-3,5 procent.

På plus inom OMXS30 fanns ett fåtal aktier, däribland Ericsson som handlades upp 1,8 procent. Storägaren Cevian genom Christer Gardell riktade på fredagen hård kritik mot Ericsson i ett mejl till Dagens Industri, där han krävde att bolaget genast offentliggör sina mututredningar, luckrar upp systemet med A- och B-aktier och gör slut på Investors och Industrivärdens maktgrepp.

Kriget i Ukraina har gynnat bolag inom försvarssektorn världen över, däribland Saab som stigit drygt 35 procent den senaste veckan. På fredagen var uppgången 1,6 procent.

Bioarctics partner Eisai har börjat lämna in data för läkemedelskandidaten lecanemab till den japanska läkemedelsmyndigheten PMDA. Syftet med förfarandet är att identifiera och lösa eventuella frågor innan ansökan lämnas in om godkännande. Bioarctic gick mot strömmen och stärktes 1,1 procent.

NP3 har köpt fyra fastigheter i Skellefteå till ett fastighetsvärde av 210 miljoner kronor. Det årliga hyresvärdet är drygt 14 miljoner kronor och fastigheterna är fullt uthyrda, enligt bolaget. NP3 avancerade 3,2 procent.OMXS30 fredagen den 4 mars

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?