1515
Annons
BÖRSEN: BREDA TAPP, GETINGE MOT STRÖMMEN, OMXS30 -1,0%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Rallyt uteblev på Stockholmsbörsen och i Europa efter uppgångar i USA och Asien i spåren av Feds räntehöjning på onsdagskvällen.

Omkring klockan 9.30 var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 ned 1 procent till 1.926. Aktier för 1,7 miljarder kronor hade då bytt ägare.

Ute i Europa hade tyska DAX-index sjunkit 1,2 procent och franska CAC40 med 1,3 procent.

USA- och Asienbörsdena handlades överlag högre efter att Fedchefen Jerome Powell sagt att han inte räknar med att 75-punkterhöjningar kommer att bli det nya normala.

Omsättningslistan toppades av SBB, som var ned 5 procent. Inom OMXS30 var det överlag rött. Tyngst gick det för Evolution och Kinnevik som backade 2,6-3,3 procent.

Starkast var Getinge, som rekylerade efter onsdagens ras och handlades upp 1,1 procent till omkring 208:50 kronor. Under morgonen sänkte Pareto riktkursen för aktien till 365 kronor från 440 kronor med fortsatt köprekommendation.

Handelsbanken och Jyske Bank bekräftade på onsdagskvällen medieuppgifter om att de för samtal om Handelsbankens danska verksamhet. Tidigare under onsdagen rapporterade danska sajten Finans att Handelsbanken och Jyske Bank hade gått i mål med förhandlingarna.

Bioinvent handlades upp 7,3 procent efter att under torsdagsmorgonen ha meddelat att bolaget ingått ett options- och licensavtal med Exelixis med fokus på identifiering och utveckling av nya antikroppar för immunonkologibehandling.

Avtalet innebär att USA-noterade Exelixis kommer att betala Bioinvent en så kallad upfront-betalning om 25 miljoner dollar för rätten att välja tre målstrukturer som identifierats med hjälp av BioInvents plattform First- och antikroppsbiblioteket N-coder.

Ratos var ned 2 procent efter att ha tecknat avtal om att förvärva 70 procent av konsultbolaget Knightec. Köpeskillingen på skuldfri basis (enterprise value) för 100 procent av bolaget uppgår till 1.625 miljoner kronor.

Flera fastighetsbolag fanns bland förlorarna med Fabege, Castellum, Wallenstam och Hufvudstaden ned 2,8 till 5,6 procent.

Polar Structure lämnade på onsdagskvällen ett kontant budpliktsbud till aktieägarna i Netmore. Budet på 1:55 kronor per aktie innebär en premie om cirka 2,6 procent jämfört med slutkursen på onsdagen. Aktien var ned 0,3 procent till 1:51 kronor.


Calliditas avancerade 1,2 procent efter att Kepler Cheuvreux inlett bevakning med rekommendation köp och riktkurs 140 kronor. Kepler Cheuvreux förväntar sig att försäljningsvolymen av läkemedlet Tarpeyo kommer att börja accelerera under det andra halvåret 2022 då en bred kostnadstäckning i USA kommer att finnas på plats.


Graf: OMXS30 torsdagen den 16 juni

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera