Annons
BÖRSEN: DEPPIG ÖPPNING VÄNTAS, CREDIT SUISSE-ORO DÄMPAR HUMÖRET

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda veckans första handelsdag med negativa indexrörelser, efter fredagens tydliga uppgång. Utanför Sverige backade New York-börserna på fredagskvällen. Europaterminerna pekade tydligt nedåt och av helgens nyhetsflöde att döma oroar särskilt rubriker om banken Credit Suisse.

Strax före klockan 8.30 indikerade handeln hos IG en öppning nedåt för Stockholmsbörsen. Terminerna för tyska DAX och franska CAC 40 var samtidigt ned 0,9 procent vardera.

Schweiziska banken Credit Suisse försöker via brev till anställda och en serie samtal till investerare och kunder dämpa oron kring dess välmående och risken för att banken ska behöva ta in nytt kapital samtidigt som aktiekursen rasat till rekordlägsta, rapporterar flera medier.

Credit Suisse-aktien är under september 21 procent ned och spreadarna på dess CDS:er, som kan nyttjas som försäkring mot finansiell risk såsom konkurs, har ökat markant i takt med att det rapporterats att banken överväger ta in nytt kapital.

New York-börserna vände tvärt nedåt på fredagskvällen och vid stängning hade S&P 500 sjunkit 1,5 procent räknat från Stockholms stängning var indexet ned med 2,1 procent.

I Asien var Tokyobörsens ledande index Nikkei 225 upp under morgonen medan Hang Seng var tydligt ned. Hang Seng noterade därmed lägsta nivån sedan 2011.

Bland svenska bolag har byggbolaget Skanska skrivit kontrakt för att renovera och bygga ut en friskvårdsanläggning i New Jersey, USA. Kontraktet är värt 72 miljoner dollar, cirka 710 miljoner kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det tredje kvartalet 2022.

I fredags rapporterade Reuters att aktivistfonden Elliott Management kan överväga att få in en representant i Swedish Matchs styrelse. Tidigare på fredagen flaggade Elliott för ett ägande på 7,25 procent av rösterna och kapitalet i Swedish Match. Det har tidigare rapporterats att aktivistfonden motsätter sig Philip Morris bud på Swedish Match.

Truecaller har besvarat blankarfirmans Viceroy Researchs rapport i ett pressmeddelande där man konstaterat att "anklagelserna om oegentligheter saknar grund och är osanna".

Medicinteknikbolaget Boule Diagnostics planerar att genomföra en fullt säkerställd företrädesemission om cirka 150 miljoner kronor före emissionskostnader. Teckningsvillkoren om 1:1, där en befintlig aktie ger rätt till nyteckning av en aktie för 7:70 kronor per aktie, motsvarar en rabatt om drygt 34 procent jämfört med den teoretiska kursen efter avskiljande av teckningsrätter, baserat på stängningspriset den 30 september 2022. Boule-aktien stängde i fredags vid en kurs om 15:70 kronor.

Under morgonen har Handelsbanken Capital Markets höjt sin kortsiktiga rekommendation, på 3 månaders sikt, för Atlas Copco till köp från behåll.

Dagens Industri lyfter serieförvärvaren Sdiptech i analysen "Veckans aktie" och rekommenderar köp med medelhög risk. Tidningen skriver att börsen värderar Sdiptech, skuldjusterat, till 14 gånger årets rörelseresultatprognos.

"Det är högre än krisvärderade Storskogen, men klart lägre än de andra serieförvärvarnas 17-20 gånger", heter det.

Affärsvärlden har i en ny analys tittat närmare på Cloetta och vad miljardinvesteringen i en ny fabrik kan innebära för aktien framåt. Tidningen landar i en köprekommendation men poängterar att det "inte är en aktie för alla. Bäst passar den kanske i en mycket långsiktig utdelningsportfölj", heter det.

Affärsvärlden ser stor uppsida på några års sikt även för Securitas som får en köprekommendation av tidningen. Det betonas samtidigt att det "lär ta tid för Securitas att få ordning på det dyrköpta förvärvet av Stanley Security."

Börsveckan ger köpråd för Bredband2 och Bergman & Beving samt upprepar sin köprekommendation i Getinge. Rådet blir däremot avvakta i Momentum, Boliden och Arjo.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera