1515
Annons
STORYTEL: SPOTIFYS FÖRVÄRV PÅVERKAR INTE SAMARBETE - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Att Spotify köper ljudboksdistributören Findaway påverkar inte Storytels och Spotifys planer på att utforska ett prenumerationssamarbete.

Det sade Storytels vd Jonas Tellander på fredagens presskonferens efter beskedet att Storytel förvärvar amerikanska Audiobooks.com.

Inom loppet av tolv timmar meddelades två affärer i ljudboksbranschen. Först ut var Spotify med köpet av Findaway på torsdagskvällen och på fredagsmorgonen kontrade Storytel med förvärvet av amerikanska Audiobooks.com.

Tidigare i år ingick Spotify och Storytel ett samarbete som går ut på att Storytels och Spotifys kunder kan lyssna på Storytels ljudbokskatalog i Spotify-appen. Funktionen skulle lanseras i det fjärde kvartalet men har försenats. På konferensen fick Jonas Tellander frågor om huruvida Spotifys förvärv av Findaway, som inte är en ljudboksplattform utan en distributör som bland annat levererar innehåll till Storytel, kan komma att påverka samarbetet med Storytel.

"Det påverkar inte vår uppgörelse och att utforska möjligheten för ett prenumerationserbjudande tillsammans. Det är något som fortfarande i allra högsta grad ligger på bordet och som teamen arbetar med att implementera efter nyår. Det (förvärvet) visar så klart på Spotifys intresse för ljudböcker", var beskedet från Jonas Tellander.

Beträffande Storytels affär med Audiobooks delgavs inga ytterligare finansiella detaljer mer än att Audiobook i dagsläget har 170.000 prenumeranter och omkring 300.000 titlar i biblioteket. Under föregående år uppgick omsättningen till 30,9 miljoner dollar, motsvarande cirka 300 miljoner kronor, med en "hälsosam vinstmarginal och tillväxt i linje med marknaden". Enligt vd Sofie Zettergren innebär det åtminstone positivt ebitda-resultat. Som jämförelse uppgick Storytels omsättning till 2,3 miljarder kronor förra året, dock med en ebitda-förlust på 85 miljoner kronor.

Förvärvet uppgavs inte innebära några kostnadssynergier på kort sikt, utan förvärvet ska enligt Jonas Tellander ses som en väg in i USA och ett tillskott på 300 miljoner kronor i omsättning.

De båda bolagens affärsmodeller skiljer sig i det att Storytel har en "lyssna så mycket du vill"-modell medan Audiobooks kunder betalar per lyssnad bok. Jonas Tellander ser inte omedelbart att man kommer att försöka ändra detta till en enhetlig modell för de båda bolagen, utan man avser att följa med i hur marknaden utvecklas med avseende på efterfrågad modell.

Storytels aktie föll 5,5 procent i öppningshandeln på fredagen men vände upp när det egna förvärvet meddelades. Vid klockan 11.10 var aktien upp 7 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?