Annons
NEW YORK: TESLA OCH GORES GUGGENHEIM I TÄTEN, S&P 500 +2,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna inledde tisdagen, som var den första handelsdagen för veckan, i dur med stigande indexkurser.

Strax efter klockan 16 hade Dow Jones industriindex stigit 1,7 procent till 30.396. Nasdaqs tekniktunga kompositindex stärktes 2,9 procent till 11.108, samtidigt som S&P 500 ökade 2,5 procent till 3.762.

Fed-chefen i St. Louis, James Bullard, sade under tisdagen att han hoppas att den amerikanska centralbanken lyckas upprepa resultatet av den penningpolitiska åtstramning som skedde 1994. Då lyckades Fed med åtstramningarna och samtidigt undveks en recession.

Fortsättningsvis förväntar James Bullard sig att den ekonomiska tillväxten fortsätter i år och att Fed måste möta marknadens förväntning på räntehöjningar. Vidare sade han att "den amerikanska arbetsmarknaden är stabil och BNP förväntas att växa genom hela 2022".

På bolagsnivå har Kellogg meddelat att livsmedelskoncernen planerar att separera sin verksamhet till tre olika fristående bolag. Kelloggs kommer att knoppa av sin nordamerikanska flingverksamhet och den växtbaserade divisionen, som tillsammans stod för cirka 20 procent av Kelloggs intäkter i fjol. Den återstående verksamheten, som inkluderar snacks, nudlar, internationella flingfabrikat och nordamerikanska frysta frukostmärken, stod sammantaget för cirka 80 procent av fjolårets försäljning. Marknaden svarade med att handla upp aktien 1,8 procent.

Tesla steg 8 procent efter att elbilstillverkarens vd Elon Musk gett mer detaljer om de planerade jobbnedskärningarna som tillkännagavs tidigare denna månad. Vd:n sade att bolaget skulle minska de fast anställda med cirka 10 procent under de kommande tre månaderna, vilket resulterar i en total minskning i arbetskraften med omkring 3,5 procent. Han uppgav även att Tesla kommer att öka antalet timanställda.

Fortsatt bland elfordon lyfte spac-bolaget Gores Guggenheim, bolaget som den Volvo Cars-delägda elbilstillverkaren Polestar avser att gå samman med, närmare 12 procent. De två bolagen meddelade på tisdagen att de räknar med en fusion den 23 juni och att Polestar börjar handlas på Nasdaq dagen efter det. Sammanslagningen måste dock godkännas av Gores Guggenheims aktieägare och röstningen hålls den 22 juni.

Exxon avancerade 5,9 procent till 92:20 dollar, stöttat av att Credit Suisse höjt sin rekommendation för oljebolaget till "outperform". Även riktkursen skruvades upp, med 10 dollar till 125 dollar. Banken motiverade höjningen med att Exxons fortsatta investering i fossila bränslen kommer att löna sig för investerare i en tid av högre oljepriser.

Den amerikanska tioårsräntan steg 6 punkter till 3,30 procent.Graf: S&P 500 tisdagen den 21 juni

image Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera