1515
BÖRSEN: REKYL NED MED ELECTROLUX MOT STRÖMMEN, OMXS30 -0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen rekylerade ned på tisdagen där H&M och SCA tyngde index bland storbolagen medan Evolution och Electrolux gick i motsatt riktning.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde ned 0,6 procent för dagen på nivån 2.193. Aktier för 24 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

H&M redovisade en förlust som var mindre än befarat, men en svagare bruttomarginal än väntat i det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Beträffande bojkottsituationen i Kina som brutit ut på grund av ett beslut om att stoppa leveranser av Xinjiangproducerad bomull sade bolaget att man är "fast beslutna" om att återfå förtroendet från kinesiska kunder. Aktien som stigit 60 procent det senaste året slutade rapportdagen ned 3,3 procent.

Även Stora Enso har sett över affärerna med Xinjiang och planerar att sluta exportera cellulosa till den kinesiska provinsen av bland annat hållbarhetsskäl. Massa- och pappersbolaget, som har omkring 10 procent av försäljningen i Kina, föll 5,4 procent.

SCA backade 4,5 procent. Skogsbolaget meddelade på tisdagen överklagande av miljödomstolens beslut om avverkningsförbud på marker i Jämtland och Härjedalen. I botten fanns också Alfa Laval som var ned 2 procent efter en rekommendationssänkning av Danske Bank till behåll från köp.

Evolution och Hexagon gick mot strömmen på den fallande börsen och steg 1,7 respektive 1,3 procent. Även Electrolux, som pressats de senaste dagarna av rekommendationssänkningar, fanns med högt upp med en uppgång på 1,2 procent.

DNB Markets analytiker spår ett starkt år för SSAB och har höjt riktkursen till 56 kronor (45). Stålbolagets aktie steg 2,7 procent till 46:20 kronor.

Mekonomen handlades i sin tur upp nära 13 procent till 129 kronor efter riktkurshöjningar från både Kepler Cheureux, till 140 från 130 kronor, och Nordea Markets, till 140 kronor från 125.

Solkraftsbolaget Etrion steg 15,6 procent efter en affär där andelar i tre projekt i Japan sålts för 75 miljoner dollar och ett fjärde förhandlas.

Bildskärmsbolaget Multiq har fått en order på motsvarande 6 miljoner danska kronor från det danska bussbolaget Anchersen och belönades för det med en uppgång på hela 21 procent.

Styrelsen i det digitala tjänste- och mjukvarubolaget Zetadisplay har beslutat om en översyn av strategiska alternativ för bolaget vilka bland annat kan utmynna i slutsatsen att bäst aktieägarvärde skapas i en noterad miljö - eller att en ny ägare köper ut bolaget från börsen. Aktien steg närmare 11 procent.

BE Group lyfte 11,6 procent efter att bolaget flaggat för bättre resultat än väntat för det första kvartalet som en följd av bland annat lägre stålpriser och lägre kostnader.

We Are Spin Dye följde upp måndagens besked att bolaget ingår i H&M:s nya kollektion med att man tecknat ett samarbetsavtal med Superdry. Aktien steg 14,9 procent och sedan förra veckans besked att bland annat Rutger Arnhult och Ilija Batljan investerat i textilfärgningsbolaget är aktien upp 75 procent.

Medicinteknikbolaget Pharmivas debut på Nasdaq First North blev ingen succé när aktien föll omkring 25 procent från teckningskursen.


Bild: OMXS30 onsdagen den 31 mars

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?