1515
NEW YORK: ÖPPNING UPPÅT EFTER JOBBRAPPORT, S&P 500 +0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna öppnade uppåt på fredagen efter en jobbrapport som var något svagare än väntat men som ändå visade på fortsatt återhämtning i maj.

Vid 16.10-tiden var Dow Jones industriindex upp 0,3 procent medan S&P 500 steg 0,6 procent. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex steg 1,2 procent.

Jobbrapporten för maj var något svagare än väntat. Antalet sysselsatta ökade med 559.000 personer, mot väntade 650.000 och arbetslösheten var 5,8 procent mot väntade 5,9. Enligt bedömare väntas den inte väcka nytt liv i inflations- och taperingdebatten.

"Det här bekräftar att förra månadens data inte var en avvikelse. För tillfället så sitter Fed stilla", sade Peter Cardillo, chefmarknadsekonom vid Spartan Capital Securities, till Reuters.

Samtidigt har fler Fed-ledamöter börjat glänta på dörren till att "prata om att prata om" eventuella åtstramningar. John Williams, Fed-chef i New York, har uppgett att det är vettigt för centralbanken att börja diskutera alternativen för att justera penningpolitiken. Han noterade samtidigt att den amerikanska ekonomin fortfarande långt ifrån den punkt där Fed kan börja minska på stödåtgärderna.

Bland enskilda bolag återhämtade Tesla delar av torsdagens fall med en uppgång på 4,2 procent. På torsdagen blev det känt att bolagets fordonsbeställningar i Kina halverades i maj jämfört med april.

Biografägarbolaget AMC Entertainment, som tidigare i veckan tagit in omkring 230 miljoner dollar i riktade emissioner, vill ta in ännu mer pengar via just emission och vädjar om stöd från aktieägarna. Bolagets vd Adam Aron har i en intervju på torsdagskvällen delat med sig av sin plan om att ta in ytterligare pengar och riktade då samtidigt uppmaningen till investerare om att ställa sig bakom avsikterna. AMC-aktien tappade 2,3 procent på fredagen efter att ha backat hela 18 procent på torsdagen.

Den amerikanska tioårsräntan var ned 5 punkter till 1,57 procent.


Graf: S&P 500 fredagen den 4 juni

image Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?