1515
Annons
BÖRSEN: NOLATO OCH VOLATI FALLER PÅ LUGN BÖRS, OMXS30 +0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades oregelbundet efter en knapp timmes handel torsdagen. Oljepriserna fortsätter uppåt på en marknad som oroas över inflation och påverkan från kriget i Ukraina. Torsdagen markerar en månad sedan Ryssland inledde sin invasion.

Vid 9.45-tiden var OMXS30-indexet upp 0,1 procent till nivån 2.157. Aktier för 2,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var tyska DAX-index upp 0,5 procent och franska CAC 40 hade stigit 0,7 procent.

På onsdagen föll de ledande börserna i New York och utvecklingen var åt det svagare hållet i Asien på torsdagen.

"Börserna i Asien uppvisar små nedgångar idag vilket följer fallen om mellan 1,2 och 1,4% igår i Europa och USA. Riskaptiten minskade främst på grund av ökad oro för inflation och effekten av kriget i Ukraina, men vi vill inte övertolka rörelsen då börserna fortfarande ligger mellan 6 och 10% högre än bottennoteringen den 14 mars", kommenterade SEB i ett morgonbrev.

Utvecklingen inom OMXS30-indexet tyngdes av Handelsbanken som handlades exklusive rätt till utdelning om 5 kronor per aktie. Aktien gick ned med 5:24 kronor eller 5,6 procent. Andra förlorare bland storbolagen var Autoliv som backade 1,4 procent och ABB som sjönk 0,9 procent.

Bättre gick det för Evolution som steg 1,4 procent medan Swedish Match klättrade 1,2 procent.

Nolato, som tillverkar polymera produktsystem, föll 7,3 procent efter att ha meddelat att det första kvartalet har påverkats negativt av komponentbrist. Nettoomsättningen bedöms bli i linje med samma period föregående år med en ebita-marginal om cirka 9 procent.

Även industrigruppen Volati varnade för en negativ resultatpåverkan till följd av situationen i Ukraina. Här föll aktien 8,8 procent.

Gruvutrustningsbolaget Epiroc var ned 2,3 procent. Bank of America har sänkt rekommendationen i två steg till "underperform".

Kjell & Company och Clas Ohlson tappade 2,2 respektive 1,4 procent. Finländska Verkkokauppa, som delvis konkurrerar med ovanstående bolag, föll cirka 9 i Helsingfors efter en vinstvarning. Orsaken uppges vara en nedgång i konsumentefterfrågan som har accelererat på grund av ryska invasionen av Ukraina.

Better Collective klev upp 1,7 procent. Affiliate-bolaget har förvärvat Canada Sports Betting för en köpeskilling om högst 21,4 miljoner euro.

Opticept, som förser livsmedels- och växtindustrin med lösningar baserade på biologiska processer, ökade 9,2 procent. Bolaget har ingått ett kommersiellt avtal i Storbritannien och värdet bedöms uppgå till 15-30 miljoner kronor.

På torsdagen var det debut för guldprospekteringsbolaget Northgold på First North. Priset i erbjudandet var 11:60 kronor per aktie och efter en knapp timme handlades aktien till 15:20 kronor.


Graf: OMXS30 på torsdagen

image


Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?