1515
Annons
BÖRSEN: OREGELBUNDEN START VÄNTAS EFTER LUGN NYHETSMORGON

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda måndagens handel oregelbundet efter en nyhetsmässigt lugn morgon.

Vid 8.30-tiden indikerade IG Markets förhandel en start kring minus 0,2 procent i den svenska öppningshandeln. Den tyska DAX-terminen var upp 0,1 procent och Parisbörsens CAC40-termin låg 0,2 procent högre.

Efter svängig börshandel i USA i fredags stängde Dow Jones industriindex 0,4 procent upp och det breda S&P 500 adderade 0,5 procent till 4.543, motsvarande en uppgång på 0,6 procent sedan Stockholmsbörsens stängning. Tekniktunga Nasdaq Composite var ned 0,2 procent.

Asienbörserna har visat blandad utveckling på måndagen med minus i Japan men upp i Hongkong med stöd av techbolag. Shanghai har meddelat en fyra dagar lång nedstängning av sitt finansdistrikt samt nio andra områden i staden från måndagen i ett försök att bromsa ett utbrott av mestadels asymtomatisk covid-19.

Oljepriserna var ned på måndagsmorgonen, Nordsjöoljan Brent med drygt 4 procent vid 8.30-tiden.

Inför en ny runda av fredsförhandlingar i Turkiet på måndagen sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, enligt Financial Times, att Ukraina är redo att deklarera sig neutralt, överge sin strävan att ingå i Nato och avge ett löfte om att inte utveckla kärnvapen om Ryssland drar tillbaka sina trupper och Kiev får säkerhetsgarantier.

På svensk rekommendationsfront har Pareto Securities sänkt Husqvarna, som vinstvarnade i fredags, till behåll från köp och riktkursen dragits ned till 100 från 160 kronor. På Trelleborg, som rusade i fredags efter beskedet om försäljning av affärsområdet Wheel Systems, har Pareto Securities höjt sin rekommendation till köp från behåll. Riktkursen dras upp till 270 kronor (230). Vidare har Pareto Securities sänkt Tele2 till behåll från köp och Nordea Markets har höjt sin rekommendation för Cloetta till köp från behåll.

Börsveckan ger rådet att köpa Leo Vegas, Embellence och Enquest, men att avvakta med Ecoclime, Systemair, Desenio och MTG. Dagens Industri har satt köpstämpel på Intrum och Affärsvärlden rekommenderar köp i Scandi Standard och Inwido.

Två bolag tar klivet in på First North på måndagen, Combinedx och Bawat Water Technologies.

I IT-konsulten Combinedx erbjudande inför noteringen fastställdes priset till 42 kronor per aktie, motsvarande ett totalt värde av bolagets aktier om cirka 649 miljoner kronor före erbjudandet.

Danska Bawat Water Technologies, verksamt inom desinficering av ballastvatten, har inför noteringen gjort en emission av units där teckningskursen var 19:50 kronor per unit som består av tre aktier och en teckningsoption, motsvarande 6:50 per aktie. Före emissionen gav det en värdering på 200 miljoner kronor.

Forskningsbolaget Synact Pharma vill ta in cirka 150 miljoner kronor i en företrädesemission till teckningskurs 63 kronor.

ABB handlas utan utdelning om 0:82 schweizerfranc från måndagen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?