1515
BÖRSEN: BANKERNA STICKER UT I LÄTT UPPGÅNG, OMXS30 +0,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tendensen var lätt uppåtriktad på Stockholmsbörsen omkring lunchtid på torsdagen. Bidragande till uppgången var storbankerna, som steg överlag, men även H&M och Electrolux fanns bland vinnarna för dagen.

Vid 13.20-tiden hade OMXS30 stigit med 0,3 procent till 1.969 och aktier för 9,8 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Bland storbolagen i OMXS30 gick det bra för storbankerna, där Handelsbanken och Swedbank var starkast med en uppgång på 1,7 procent vardera. SEB avancerade 1,4 procent medan Nordea var upp 0,3 procent. SEB har uppgraderat sin rekommendation för Handelsbanken till behåll från sälj.

H&M, som steg 2,9 procent, meddelade att antalet tillfälligt stänga butiker på grund av coronapandemin stigit marginellt den senaste veckan. I dagsläget rör det sig om cirka 1.650 butiker jämfört med cirka 1.600 förra torsdagen.

Atlas Copco handlades 0,2 procent lägre. Schweiziska vakuumföretaget VAT räknar med att överträffa sin helårsguidning på grund av mycket robust efterfrågan under fjärde kvartalet, särskilt inom halvledarrelaterade områden – en sektor som är viktig för Atlas Copcos affärsområde Vakuumteknik. Samtidigt fick Atlas Copco en sänkt rekommendation till sälj av Berenberg, som anser att den senaste tidens kursrally lyft aktien till ohållbara nivåer.

Svagast i OMXS30 var Getinge och Assa Abloy, som tappade 1,7 respektive 1,3 procent. Getinges konkurrent Drägerwerks affärsutveckling har under 2020 varit bättre än väntat, enligt en guidning för året som kom på onsdagen. Drägerwerk guidade även för 2021, men det verkade inte falla investerarna i smaken då aktien handlades ned på Frankfurtbörsen.

SAS avancerade 1,5 procent. Flygbolaget får enligt Sydbanks flyganalytiker bättre förutsättningar på långdistansområdet sedan konkurrenten Norwegian meddelat att det överger sin tidigare satsning på långflygningar.

Hexatronic redovisade preliminära siffror för fjärde kvartalet som bland annat visade på ökad lönsamhet och 30 procent försäljningstillväxt, där merparten var organisk. Aktien svarade med att lyfta 12 procent.

En oberoende säkerhetskomitté rekommenderar fortsättning enligt plan av den prövarinitierade kliniska studien Regenerate-1, där Diamyd Medicals GABA-baserade prövningsläkemedel Remygen ges i kombination med läkemedlet Alprazolam. Diamyd steg 6,8 procent.

Sämre gick det för Xspray Pharma. Bolaget rapporterade att en extra bioekvivalensstudie kring Hynap-dasa visat ett utfall i linje med tidigare studie, men att formell bioekvivalens inte kunnat uppnås. Nästa vecka inleds dock nya bioekvivalensstudier med en av två modifierade formuleringar. Aktien föll 33 procent.

Nordea Markets har höjt riktkursen för Lindab till 204 kronor från tidigare 181, med en upprepad köprekommendation. Lindab steg 3,2 procent till 181:30 kronor.

Vidare på rekommendationsfronten har Danske Bank sänkt sin rekommendation för Medicover till behåll från köp. Riktkursen höjs till 169 från 161 kronor. Aktien sjönk 2,3 procent till 170:80 kronor.

Sensys Gatsos dotterbolag i Nederländerna är föremål för en utredning av myndigheter i landet gällande "eventuella regelöverträdelser" men vilka eventuella överträdelser det handlar om vet bolaget ännu inte, sade vd Ivo Mönnink till Nyhetsbyrån Direkt. Sensys Gatso backade 3,8 procent.

Forskningsbolaget Index Pharma föll 5,8 procent till 4:055 kronor efter att ha presenterat villkoren i sin företrädesemission. Varje befintlig aktie ger rätt till nyteckning av fem aktier för ett pris om 1:20 kronor per aktie.

Piezo Motor för diskussioner med två av världens största mobiltelefontillverkare, som utvärderar designalternativ för mikromotorer tänkta att användas i zoomfunktionen i mobilkameror. Aktien noterade ett kurslyft på 28 procent.Graf: kursutveckling OMXS30 torsdag 14 januari

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?