BÖRSEN: MINDRE RÖRELSER MED FÖRSÄMRAT VIRUSLÄGE, OMXS30 -0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen uppvisade som helhet en mindre förändring på torsdagen. Det förvärrade läget i antalet smittade av coronaviruset i Europa höll tillbaka sentimentet medan besked om stimulanser från ECB i december gav stöd.

Vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS30-index backat med 0,4 procent till nivån 1.716. Aktier för 21,8 miljarder hade då bytt ägare.

Bland bolagen på OMXS30 lämnades inga kvartalsrapporter på torsdagen. SCA, som kommer med rapport på fredagen, och Volvo gav stöd till index med uppgångar på 1 respektive 1,4 procent. Som motvikt var Hexagon och Securitas ned 2,3-2,4 procent. Essity handlades exklusive utdelning om 6:25 kronor och var ned 7:30 kronor.

Lastbilstillverkaren Traton, där Scania och MAN ingår, räknar med en väsentlig minskning av koncernens omsättning 2020 jämfört med 2019 som en följd av risken för ytterligare stora pandemirelaterade restriktioner. Aktien sjönk nästan 2 procent.

Nokia rasade 19 procent efter en rapport som var strax under analytikernas förväntansbild. Bolaget gav dock en dyster syn på framtiden och marginalprognosen sänktes. Dessutom gav vd Pekka Lundmark uttryck för att 2021 väntas bli utmanande och att mer förändringar behövs.

BHG, tidigare Bygghemma, redovisar ett ökat rörelseresultat på 183 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (72,2). Corona fortsätter att gynna e-handlaren och enligt vd Adam Schatz är etappmålet om en omsättning på 10 miljarder kronor nu inom räckhåll. Aktien belönades med en uppgång på drygt 8 procent.

Lundin Mining redovisade ett nettoresultat på 122 miljoner dollar, vilket var över de 92 miljoner dollar som analytikerna i Infronts sammanställning räknat med. Aktien var upp närmare 3 procent.

Ögonsensorföretaget Tobii föll 17 procent efter en rapport med ett rörelseresultat på -27 miljoner kronor för det tredje kvartalet (-32). Bolaget är dock optimistiska om att uppnå lönsamhet när pandemins effekter väl avtar.

Hansa Biopharma, som höll kapitalmarknadsdag för att presentera strategi och finansiella prioriteringar, klättrade upp cirka 5 procent.

Med anledning av återinförda restriktioner i Tyskland som meddelades på onsdagen stänger friskvårdsbolaget Actic temporärt samtliga gym i landet. Det väntas leda till förlorade intäkter om 8 miljoner kronor per månad samt en negativ ebitda-effekt om 5 miljoner kronor per månad. Aktien föll 9 procent.

Bilia har fått en höjd rekommendation från Handelsbanken Capital Markets från sälj till behåll med måttlig höjning av riktkursen till 118 kronor (115). Aktien steg över 4 procent.

Flera analyshus har höjt sina rekommendationer för Catena och aktien handlades upp 2,5 procent. Även NP3 har fått höjd rekommendation av Pareto och var upp nästan 3 procent.

Immunovia som haft en trist resa de senaste sju dagarna med en nedgång på cirka 45 procent rekylerade upp 3,6 procent.


Graf: OMXS30 torsdagen den 29 oktober

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?